Af - 22/10-15 12:38; Opdateret: 22/10-15 17:35

Gymnasier skal spare: Elever og lærere går på barrikaderneGymnasier skal spare: Elever og lærere går på barrikaderne

I dag afholder elever og lærere på flere gymnasier stormøder og planlægger at demonstrere mod regeringens planlagte nedskæringer.

storybild

Elever og lærere fra gymnasier landet over planer om at demonstrere mod regeringens planlagte nedskræringer. (Billede: Polfoto/Carsten Lauridsen/Arkiv)

Venstre planlægger at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelserne de kommende år, men det vil landets gymnasieelever og -lærere ikke finde sig i.

Derfor forlader flere gymnasieelever i dag undervisningen sammen med lærerne, og holder informationsmøder om konsekvenserne af de planlagte nedskæringer.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Samtidig skal elever og lærere beslutte, om de vil deltage i en landsdækkende demonstration mod besparelserne den 29. oktober, arrangeret af Uddannelsesalliancen, der er et samarbejde mellem 33 organisationer.

Gymnasium sætter ind over for druk-reklamer i skoletiden
Gymnasium sætter ind over for druk-reklamer i skoletiden

Blandt andre Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er med til at planlægge protesterne, som vil foregå både i Aarhus og København.

Også på Københavns Åbne Gymnasium skal eleverne i dag stemme om, om de vil gå med på barrikaderne. Men 3.G'er Jonathan Tümmler, som også er tidligere formand for DGS i Storkøbenhavn, føler sig sikker på, at gymnasieeleverne bakker op.

Færre penge til gymnasier kan give flere dropouts
Færre penge til gymnasier kan give flere dropouts

- Både rektorerne, lærerne og fagforeningerne advarer mod, at nedskæringerne kommer til at få alvorlige konsekvenser såsom fyringer og lukkede gymnasier. Hvis vi fortsat ønsker kvalitet i vores uddannelser er det vigtigt, at vi råber op, siger han.

Han forventer, at eleverne tager demonstrationerne alvorligt, og ikke bare ser det som en ekstra fridag.

Johanne Schmidt forstår ikke nedskæringen af gymnasierne
Johanne Schmidt forstår ikke nedskæringen af gymnasierne

- Jeg forventer i aller højeste grad, at mine medstuderende tager det her seriøst og bakker op om mødet og demonstrationen. Selv 3.g'erne, som ikke bliver berørt af det i deres gymnasietid, kommer til at mærke besparelserne, når de skal læse videre, siger Jonathan Tümmler og tilføjer:

- Vi håber at kunne råbe højt nok til, at politikerne fatter, at det her er helt galt. Vi forventer, at regeringen tager sig sammen og ruller besparelserne tilbage.

Fagfolk om sparekrav: Det kommer til at koste dyrt
Fagfolk om sparekrav: Det kommer til at koste dyrt

Hos GL er formand Annette Nordstrøm Hansen meget bekymret over regeringens planer.

- Det er meget voldsomme besparelser, som får alvorlige konsekvenser. Vi er meget bekymrede for, om vi fremover kan tilbyde eleverne samme kvalitet i uddannelserne, og det kan betyde, at nogle gymnasier må lukke. Vi er især bekymrede for de skoler, der løfter en stor opgave i forhold til at fastholde de elever, der har brug for ekstra støtte, siger hun.

Gymnasier: Milliardbesparelser vil føre til færre fag
Gymnasier: Milliardbesparelser vil føre til færre fag

Ifølge Annette Nordstrøm Hansen vil det enkelte gymnasium skulle spare 11,5 procent over de kommende år.

- Vi har opfordret alle gymnasielærerne til sammen med eleverne at deltage i demonstrationen. Vi håber, at politikerne vil forstå, at det er en dårlig idé at forringe kvaliteten i de gymnasiale uddannelser. Det kan blive dyrt for samfundet, hvis de unges uddannelse forringes.

Regeringen vil spare milliarder på uddannelse
Regeringen vil spare milliarder på uddannelse

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i et skriftligt svar til metroxpress, at uddannelsessektoren generelt har en sund økonomi, og at udgifterne til ungdomsuddannelserne er steget med 31 procent siden 2008.

- Så jeg har tiltro til, at man nu kan effektivisere 2 procent årligt. Vi har desuden netop hævet grundtilskuddet, så de små institutioners økonomi styrkes, og så vi sikrer et godt grundlag for uddannelser i hele Danmark. Vi skal hele tiden blive bedre til at løse eksisterende opgaver smartere og billigere – også i uddannelsessektoren, lyder det.

- Det bliver ikke en let øvelse, men jeg har tillid til, at vi med dygtige ledelser og undervisere på vores uddannelser kan løse opgaven, samtidig med at vi fastholder uddannelser af høj kvalitet, skriver ministeren.

LÆS OGSÅ: Kontroversiel forskning: Bøller skal belønnes - ikke straffes

LÆS OGSÅ: Computerprogram fanger snyderne

LÆS OGSÅ: Kokain-rester fundet på flere gymnasier

LÆS OGSÅ: Pust her! Gymnasier vil teste elever for stoffer og alkohol i skoletiden

LÆS OGSÅ: SF: Venstre fokuserer kun på toppen med karakterkrav på 4

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Uhyggelige nye oplysninger:...
bt.dk
Drama i København: Mand tæt på at...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx