Af - 08/08-16 15:41; Opdateret: 08/08-16 20:40

Dansk moske skriver historie: Første fredagsbøn med kvindelig imamDansk moske skriver historie: Første fredagsbøn med kvindelig imam

Mariam Moskeen i København bliver den første moske i Norden til at udføre en fredagsbøn anført af en kvindelig imam.

storybild

41-årige Sherin Khankan er en af to kvindelige imamer i Mariam Moskeen på Købmagergade i København. (Billede: Asger Ladefoged, Scanpix)

Et halvt år efter åbningen af Danmarks første moske med kvindelige imamer er Mariam Moskeen i det centrale København nu klar til at afholde Nordens første fredagsbøn med en kvindelig imam.

Det meddeler Sherin Khankan, en af initiativtagerne til moskeen, via sin profil på Facebook. Arrangementet vil foregå fredag den 26. august og bliver kun for kvinder.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- Hidtil har vi foretaget islamiske ceremonier - vielser, skilsmisser, konverteringer, sjælesorgs-samtaler og navngivninger - men det her bliver den første fredagsbøn i Skandinavien med en kvindelig imam, siger hun.

Det bliver imam Saliha Marie Fetteh, der kommer til at stå i spidsen for fredagsbønnen. Den tidligere lektor fra Syddansk Universitet er et kendt ansigt i samfundsdebatten, og hun taler flydende arabisk efter at have boet ni år i Irak.

Målet med Mariam Moskeen er at præsentere muslimer for en mere modernistisk og spirituel udgave af islam, end de er vant til i de eksisterende moskeer.

Danmark får sin første kvindemoské
Danmark får sin første kvindemoské

- Vi tiltrækker en ny generation af unge muslimer, der er lettede over endelig at møde en forståelse af islam, de kan identificere sig med. Den er mere rummelig og har mere fokus på kvinders rettigheder og er samtidig mere spirituel og modernistisk, siger Sherin Khankan.

Moskeen har tidligere mødt kritik – eksempelvis fra Dansk Islamisk Center – der blandt andet har gået på, at kvindemoskeen udvander islam. Selv mener kvinderne bag, at de nu skal ud i samme kamp, som de kvindelige danske præster måtte kæmpe i slutningen af 1940’erne.

- Kritikken ligner den, der kom i 1948, da der kom kvindelige protestantiske præster. Vi vil udfordre de patriarkalske strukturer. Der er en opfattelse af, at det er en mand og kun en mand, der kan være imam. Mange er overrasket over, at kvindelige imamer overhovedet er en mulighed.

Moskeen har dog allerede vundet legitimitet i det muslimske miljø. Eksempelvis var den medunderskriver, da flere betydningsfulde moskeer fælles tog afstand fra afsløringerne i enkelte moskeer i TV 2-dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’.

Forening bag sharia-moske har fået 300.000 kroner i kommunestøtte
Forening bag sharia-moske har fået 300.000 kroner i kommunestøtte

Mariam Moskeen har valgt, at første fredagsbøn kun er for kvinder. Den beslutning er ikke taget for at udelukke mænd, men i stedet for at undgå, at ritualet bliver for kontroversielt.

- Vi vil gerne skabe forandring, men vi vil ikke brænde broerne bag os. Ved at vælge en fredagsbøn, hvor kvindelige imamer leder for andre kvinder, har vi et stærkt teologisk fundament, som er anerkendt.

- Men hvis vi vælger at kvinder også skal lede for mænd til fredagsbøn, er det mere kontroversielt, og så har vi ikke samme teologiske argumentation. Så vi forsøger at være på ’safe ground’, når vi skaber forandring, siger Sherin Khankan.

Stormoské i Aarhus får dødsstødet
Stormoské i Aarhus får dødsstødet

Fredagsbønnen i Mariam Moskeen skal fra begyndelsen afholdes hver anden måned. Den vil også blive vist på sociale medier. På længere sigt vil moskeen tilknytte i alt otte kvindelige imamer, og så er meningen, at fredagsbønnen skal ledes ugentligt.

Alle kvinder – uanset tro – er velkomne til at deltage i fredagsbønnen, og tørklæde er ikke påkrævet. Sherin Khankan understreger, at moskeens andre aktiviteter både er for kvinder og mænd.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx