Af - 18/05-16 08:13; Opdateret: 18/05-16 11:08

Forsker om skraldebjerge: Unge drikker, spiser og er ligegladeForsker om skraldebjerge: Unge drikker, spiser og er ligeglade

Skraldeproblemet er nået så langt ud, at det skal løses ved sanktioner, mener adfærdsforsker.

Bildstrecke im Grossformat »

Sådan så det ud i København efter Kristi Himmelfartsferien.

De seneste uger har de sociale medier svømmet over med skrald. Frustrerede borgere har delt billeder af parker, byrum og gader i København, der flyder med pizzabakker, plastikkrus og papir.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Kommunen har tidligere sagt til metroxpress, at det kan være svært at følge med, når det gode vejr sætter ind og folk strømmer ud med engangsgrill, to-go-kaffe og chipsposer.

Solen skinner og skraldet flyder i København
Solen skinner og skraldet flyder i København

Ifølge adfærdsforsker fra Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansen, er det ganske enkelt: Kommunen kan ikke følge med, fordi folk simpelthen ikke rydder op efter sig:

- Vi har tale om en gruppe af unge med mange penge, der drikker øl og spiser pizza i det offentlige rum og som er ligeglade. Der er ikke længere en norm om, at man rydder op efter sig, siger han.

Kommune vil uddele bøder til svinende københavnere
Kommune vil uddele bøder til svinende københavnere

Ifølge ham er problemet så massivt, at kommunen er nødt til at indføre sanktioner. Noget han normalt ikke er fortaler for, men at minimere brugen af emballage og have synlige skraldespande, er ikke nok:

Jeg er før blevet kaldt ud til steder, der lignede et bombet lokum, hvor kommunen spørg, hvad man kan gøre, men du kan ikke gøre noget, hvis intentionen om at rydde op efter sig ikke er der.

Pelle Guldborg Hansen foreslår for eksempel, at de svinende københavnere bliver sat til at gøre parken ren. Københavns Kommune har for nyligt også søgt om at kunne få lov at uddele bøder til borgere, der smider affald i gaderne.

Derfor bør du undgå plastikknive
Derfor bør du undgå plastikknive

På Facebook er mange ude med riven og kalder deres medborgere for ’svin’, men andre efterlyser også flere skraldespande. Jon Pape, der er serviceområdechef i
Teknik- og Miljøforvaltningen, understreger, at kommunen har 5.700 skraldespande, så han mener ikke, at billederne tegner et gennemgående problem, men målet er stadig, at der altid skal være plads i en skraldespand:

- Der har været for mange fyldte kurve den sidste periode, og der har vi ikke været gode nok til at følge med, erkender Jon Pape, der dog også kan nikke genkendende til, at folk ikke er gode til at rydde op efter sig:

Vores kollegaer i andre lande har ikke de samme problemer, så det er klart også et adfærdsproblem. Jeg tror, vi har en festivalkultur, hvor folk bare efterlader deres ting. Det kan vi for eksempel se i festzonen i indre by. Der er mange skraldespande, men folk er dårlige til at ramme dem.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Kæmper for sit liv: Hele Frankrig...
bt.dk
Hans-Henrik er rasende: Hønsene...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx