Af Niels Pedersen, Maria Christine Madsen - 01/03-17 17:12

Legendarisk café får bøde og sur smiley for dårlig hygiejneLegendarisk café får bøde og sur smiley for dårlig hygiejne

Der har blandt andet ikke været godt nok styr på fisk og kød, lyder kritikken.

storybild

Cafe Sommersko, Arkivfoto. (Billede: Scanpix/NIELS AHLMANN OLESEN)

Ved du noget om sagen? Så hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte os på 1929@bt.dk eller via vores Facebook.

Café Sommersko er kendt som stedet, der introducerede det moderne café-koncept tilbage i 1976. Men den seneste tid har den legendariske café gjort sig bemærket for noget helt andet: rod med fødevaresikkerheden og hygiejnen.

Og nu er den gal igen. Da Fødevarestyrelsen den 9. februar aflagde Café Sommersko et kontrolbesøg, var der så store problemer med hygiejnen, at caféen modtog en sur smiley - og en bøde på 10.000 kroner.

'Område i køleborde i barområdet fremstår med slimede og ildelugtende belægninger og opsamling af gul væske med skindovertræk,' står der i Fødevarestyrelsens kontrolrapport fra besøget.

På samme aften: Over 80 syge efter besøg på kendt restaurantkæde
På samme aften: Over 80 syge efter besøg på kendt restaurantkæde

'Område under ovn og grillområde fremstår med ophobninger af fedtede mørke belægninger og dråber af gammelt fedt der hænger langs bordkant over pander og gryder. Forlængelse af bordkant i opvaskeområde fremstår ikke rengøringsvenlig, da fuger gaber langs kanten og er ujævne. Væg bag opvaskevask fremstår stadig med mørke og ru belægninger,' skriver Fødevarestyrelsen videre i rapporten.

Allerede ved sidste kontrolbesøg den 5. december 2016 modtog Café Sommersko, der er en af landets ældste cafeer, en indskærpelse om hygiejneforholdene. De er ikke blevet bragt i orden, og derfor modtager caféen nu en bøde på 10.000 kroner.

Derimod har Café Sommersko fået rettet op på problemerne med vedligeholdelse af inventaret, som blev konstateret under besøget kort før jul.

Den sure smiley kommer oveni en lang stribe af møgsager for den kendte københavner-café. Den 16. september sidste år kunne MetroXpress afsløre, at Fødevarestyrelsen uddelte en bøde på hele 87.500 kroner til ejeren af Café Sommersko, Dan Turèll, Emma og tre andre kendte caféer efter en razzia mod i alt syv adresser rundt om i hovedstaden, dagen før Café Sommersko kunne fejre 40 års fødselsdag. Det skete, fordi der ikke kunne redegøres for mere end 22 paller kød og fisk.

»De har fået så store bøder, fordi kød og fiskeprodukterne ikke har haft den fornødne sporbarhed – man har ikke ud af kvitteringer kunnet læse, hvor kødet er fra, og hvordan det er opbevaret. Du kan derfor som forbruger ikke være sikker på, hvad du spiser,« sagde lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til Metroxpress.

På Café Sommersko blev der blandt andet fundet et parti muslingekød og krebsehaler, som ikke kunne spores.

Danmarksmester i sure smileys skifter navn - og får ny sur smiley
Danmarksmester i sure smileys skifter navn - og får ny sur smiley

Alle caféerne er via firmaet Property & Restaurant ejet af Bahram Sari. Han valgte dengang at anke bøderne.

Desuden havde cafeen tidligere på måneden - den 2. september - fået en halvsur smiley under et andet kontrolbesøg, hvor der blev fundet skadedyr som mål.

'Der er massiv forekomst af møl i hjørnet ved udgang til baggården. På vægge, borde og på varer, der står i hjørnet, er der møl og puber på kanter mv. Derudover blev der konstaret massiv forekomst af møl, larver og spindelvæv fra møl inde i poser med pinjekerner fra Pakistan, pistaciekerner usaltet, mandler røgede og saltede og mandel splitter. Der fandtes ligeledes en åben pose pistacienødder, hvorfra der var massiv pubedannelse og spindelvæv', fremgik det af kontrolrapporten dengang.

Historisk Tivoli-restaurant får sur smiley og kæmpe bøde
Historisk Tivoli-restaurant får sur smiley og kæmpe bøde

Berlingske har i løbet af januar også afsløret, hvordan Café Sommerskos ansatte blev oplært i at lyve for Fødevarestyrelsen og Skat, når myndighederne kom forbi. Tidligere ansatte er også stået frem og har fortalt om sekt-lignende tilstande på caféen, hvor de måtte arbejde uden løn i mange timer og modtog deres løn sort.

Café Sommersko oplyser til BTMX, at man ikke ønsker at kommentere Fødevarestyrelsens sure smiley og bøde.

Ved du noget om sagen? Så hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte os på 1929@bt.dk eller via vores Facebook.

LÆS OGSÅ: Denne købmand er danmarksmester i sure smileys

LÆS OGSÅ: Varme kølerum koster sur smiley til dansk Michelin-fyrtårn

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx