Af - 02/11-16 04:00; Opdateret: 02/11-16 18:25

Organisationer advarer: Teenagere ender på gaden - 13-årig var hjemløs et årOrganisationer advarer: Teenagere ender på gaden - 13-årig var hjemløs et år

Stigningen i antallet af unge hjemløse, trækker spor længere tilbage. Unge under 18 ender nemlig også på gaden, fortæller organisationer.

storybild

I Danmark ser man en stigning i antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24. Den stigning trækker også sine spor længere tilbage, lyder det fra organisationer. (Billede: Scanpix/Scanpix/arkiv)

Antallet af unge hjemløse er steget kraftigt de seneste år, men faktisk starter livet på gaden for flere allerede inden deres 18-års-fødselsdag. Det oplyser flere hjemløseorganisationer, som metroxpress har talt med.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- Vi ser en tendens med familier, der ikke formår at give de unge, de basale evner de har brug for her i livet. De unge føler ikke, der er nogen, der tager ansvar for dem, og så kan de lige så godt stikke af hjemmefra. For 10 år siden så ikke vi så mange af de historier, der tog man sig af det, fortæller Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder i SAND – de hjemløses landsorganisation.

Hotel giver 400 sæt sengetøj til børn og hjemløse
Hotel giver 400 sæt sengetøj til børn og hjemløse

I 2009 lød antallet af hjemløse unge i Danmark mellem 18 og 24 på 633. Det tal lå i 2015 på 1.172 personer, viser tal fra SFI, og for flere af de unge starter problemerne altså meget tidligere:

- Vores opfattelse er, at det begynder tidligere for en del efterhånden. Det er svært at få et præcist overblik, fordi mange af de unge går under radaren og opfatter måske ikke sig selv om hjemløse. Den seneste hjemløsetælling viser en voksende gruppe af unge blandt tallene, og det kunne pege på, at der også er flere i de tidlige ungdomsår, der slås med hjemløshed, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, der giver et bud på årsagen:

- Det er klart vores fællesskabsstruktur – som er familien – der bliver mere og mere skrøbelig i Danmark.

Hjemløsedagen blev markeret: Hr. og fru Danmark skal vide, vi også er her
Hjemløsedagen blev markeret: Hr. og fru Danmark skal vide, vi også er her

Både Projekt Udenfor, SAND og Kofoeds Skole fortæller, at når de spørg de hjemløse, hvornår de først endte på gaden, er det ikke ualmindeligt, at de svarer, de var under 18 år.

Også Hus Forbi kender til problemet. Sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen fortæller:

Vi får en del henvendelser fra helt unge mennesker, der ønsker at blive Hus Forbi-sælgere, men vi afviser dem i første omgang, fordi vi som udgangspunkt er bekymret for om det at være sælger er en god løsning for så unge mennesker. I stedet tager vi kontakt til andre, der kan hjælpe dem.

De unge er typisk i alderen 17-21 år, oplyser han.

Overborgmester raser: Afskaf ikke i tilskuddet til byens svageste
Overborgmester raser: Afskaf ikke i tilskuddet til byens svageste

Vilde Liv og Pigegruppen er et tilbud i Københavns Kommune til socialt udsatte unge i alderen 12-18 år. Her kan hjemløshed eller midlertidig hjemløshed også være en del af deres problemer, fortæller Kirstine Nylev, der er projektleder i tilbudet:

- Vi har unge under 18, der ikke ved, hvor de skal sove den nat. Der er det vores opgave at hjælpe dem til at få tag over hoved her og nu og på sigt få genetableret stabile boligforhold.

31-årige Wesley Alves Damacena er blandt dem, der fik en tidlig debut på gaden. Han var bare 13 år, da han blev smidt ud fra hjemmet i Fredericia, fordi han havde et hashmisbrug. Det efterfølgende års tid levede han uden fast bopæl. Han sov hos venner – ellers var trappeopgange, kældre og stranden blandt overnatningsstederne, fortæller han:

Jeg fandt en varm opgang, og så lagde jeg mig under trappen. Fra fjernsynet havde jeg lært, at man skulle ligge papkasser på gulvet, så man ikke frøs. Det skete en sjældent gang eller to, at jeg blev opdaget, men der skete ikke noget. De sagde bare, at jeg ikke skulle ligge der en anden gang.

Wesley overlevede ved at få penge fra bekendte, hans mor – eller via små tricks som at skaffe mønter fra en telefonboks. Men af og til gik der dage uden han fik mad.

- Jeg lærte at rationere. Hvis jeg for eksempel havde en sandwich, spiste jeg kun halvdelen, så jeg havde til senere.

Livet på gaden var også følelsen af at høre til et sted. Wesley blev hurtigt en del af en gruppe med to andre drenge, der også gik på gaden.

- Det var en følelse af, at man var en del af noget. Vi var en lille klike, der lavede musik, festede, crashede fester og begyndte at slås.

Læs hele Wesleys historie her.

Venligvæg blev brugt som losseplads - nu er den taget ned
Venligvæg blev brugt som losseplads - nu er den taget ned

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx