Af - 19/10-16 17:02; Opdateret: 20/10-16 11:09

Må man pudse sin køter på en klovn? Her er politiets sjove svarMå man pudse sin køter på en klovn? Her er politiets sjove svar

Må må man stikke en skræmmende klovn et par flade eller pudse sin hund på den? Det har mange borgere spurgt politiet om. Se deres svar.

Bildstrecke im Grossformat »
Læs mere om det skræmmende klovnefænomen ved at klikke videre i galleriet. Der er mennesker i hele verden, der i øjeblikket klæder sig ud på klovner og hopper ud i natten for at skræmme livet af stakkels, intetanende mennesker. Det blev først set i blandt andet USA, Storbritannien og Australien og for nyligt også i Sverige, Norge og nu Danmark. Trenden er blevet spredt via sociale medier, men det er ret uklart, hvorfor det sker, men man har det indtryk, at der simpelthen bare er nogen, der synes det er sjovt at skræmme livet af folk. Det startede eftersigende i USA. Det var i hvert fald her fra, at de første meldinger lød, hvor der blev berettet om klovne, der rendt rundt i skovene omkring Greenville, South Carolina. Det blev hurtigt et emne for politiet, før 'trenden' spredte sig til flere amerikanske stater. I slutningen af september og frem er trenden også dukket op i Europa. Torsdag i uge 41 kom de første meldinger om uhyggelige klovne i Danmark, hvor en stakkels dansker blev skræmt i Fredericia. Både i USA, Storbritannien og Australien har der været meldinger om trusler fra klovne - og sågar overfald. Og torsdag aften blev en mand så stukket i Sverige nær Göteborg. Han slap med overfladiske sår. Nej, det er som sådan ikke ulovligt at klæde sig ud i Danmark. Så længe man ikke chikanerer folk eller bliver voldelig, er det lovligt, og hvor grænsen går, for hvornår man rent faktisk chikanerer, er ikke helt fastlagt. To er blevet sigtet for overtrædelse af ordenbekendtgørelsen. De risikerer bøde på 2.500 kroner Ingen ved helt, hvor det sker, men der er forskellige teorier. Én går på, at det er er stort reklamefremstød frem mod Halloween, mens en anden går på, at det kan være en PR-kampagne for filmatiseringen af Stephen King's 'It', der kommer i biograferne til september 2017. En anden forklaring kan være, at det helt simpelt bare er en trend af folk fra sociale medier, der vil have det sjovt med at skræmme livet af folk. Det er svært at sige. Der har været meldinger om, at klovne er blevet spottet i mange lande, men det er uklart, hvor stort et problem, det reelt er, eller om det bliver forstørret gennem eksponering på sociale medier. Men politiet i nogle lande har dog advaret folk om at hoppe med på bølgen. Og når det ender i vold, bliver det jo rigtig problematisk.

Klovne har været på alles læber den seneste uge tid, efter der er blevet spottet flere skræmmende klovne rundt om i landet.

Nu er uhyggeligt klovne-fænomen kommet til Danmark
Nu er uhyggeligt klovne-fænomen kommet til Danmark

Også i Nordsjælland har politiet modtaget flere anmeldelser fra forskrækkede borgere, der er er blevet antastet af personer i uhyggelige klovnekostumer.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Det har fået Nordsjællands Politi til på Facebook at opfordre forældre til at tage en alvorssnak med deres børn om, at de ikke skal slutte sig til klovnerierne.

Øksebevæbnet klovn skyld i bilulykke i Nordsjælland
Øksebevæbnet klovn skyld i bilulykke i Nordsjælland

I sidste ende kan personen bag masken nemlig ende med at få en straf for klovneriet, og straffen behøver ikke nødvendigvis bare være en bøde, lyder det fra politiet.

I kølvandet på ordensmagtens opfordring på Facebook har mange borgere spurgt, hvad der vil ske, hvis klovnene skulle komme til skade, når man støder på dem. For eksempel hvis ens hund skulle sætte tænderne i en klovns polkaprikkede bagdel, eller hvis man selv i forskrækkelse skulle tildele klovnen et slag eller to.

‘Gammel mand’ og ‘abe’ på klovnejagt: - Lad nu være
‘Gammel mand’ og ‘abe’ på klovnejagt: - Lad nu være

Det har nu fået Nordsjællands Politi til at poste et nyt Facebook-opslag, hvor de forsøger at redegøre for, hvad man må og ikke må i henhold til loven.

Ifølge politiet er de mange spørgsmål fra borgerne dog ikke helt lige til at besvare, da det altid beror på en konkret vurdering af de enkelte sager.

Klovne i fare for angreb - borgere tyr til selvtægt
Klovne i fare for angreb - borgere tyr til selvtægt

Forklaringen fra politiet lyder således:

- Hvis man som hundeejer skal kunne straffes for, at ens vaps har bidt en anden person, kræver det, at man som hundeejer har haft til hensigt at anvende sin hund som et våben.

- Springer en klovn frem fra en busk og råber ”bøh!”, så Plet instinktivt napper klovnen i anklen, er der umiddelbart ingen straffesag mod hundeejeren. Men tager man snoren af Plet og råber ”puds klovnen”, så er det umiddelbart en anden historie. Og midt imellem de to eksempler er der en masse nuancer, og det er derfor, vi vurderer hver sag særskilt, oplyser Nordsjællands Politi på Facebook og tilføjer:

- Skulle man selv påføre en klovn eller andre skade, kan det under nogle omstændighederne være straffrit under det begreb, der hedder nødværge. I straffelovens paragraf 13 står der kort fortalt, at nogle ellers strafbare handlinger er straffri, hvis de har været nødvendige for at afværge et angreb. Dog skal handlingen stå mål med angrebets farlighed og angriberens person. Det er den korte forklaring af begrebet nødværge, skriver politiet og opfordrer samtidig borgerne til at nærlæse de syv linjer i straffelovens paragraf 13, som de linker til i opslaget.


LÆS OGSÅ: Otte uhyggelige klovne løs i Aarhus i aftes: Folk er skræmte

LÆS OGSÅ: Muskuløs klovn jagtede ung kvinde og tog billeder

LÆS OGSÅ: Nu hærger klovnene i Aarhus: Biler må undvige - hopper rundt i trafikken

LÆS OGSÅ: Politiet advarer klovnene: Tænk jer godt om - for ellers…

LÆS OGSÅ: To 15-årige sigtes for klovneangreb i Hvidovre

LÆS OGSÅ: Nu kan du tage på klovnejagt i København

LÆS OGSÅ: Pjerrot: Stop med at sprede klovne-rædsel

LÆS OGSÅ: Nu boomer salget af skræmmende klovnekostumer herhjemme

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx