Af - 27/04-15 16:06; Opdateret: 27/04-15 20:55

Tivoli i nabo-modvind: Skru ned for lydenTivoli i nabo-modvind: Skru ned for lyden

Tivolis ønske om højere Fredagsrock-koncerter skal i aften behandles.

storybild

Kashmir under en Fredagsrock-koncert i 2012. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Lydbølgerne går højt i og omkring Tivoli i disse dage. Forlystelsesparken har ansøgt om at få lov til at forhøje lydstyrken ved Fredagsrock-koncerterne.

I øjeblikket må lydniveauet ved naboerne maksimalt være 60 decibel, men Tivoli vil have lov til at gennemføre 20 årlige koncerter ved 65 decibel.

Nej til stort Tivoli-projekt:  Den havde vi ikke set komme
Nej til stort Tivoli-projekt: Den havde vi ikke set komme

Det ønske skal politikerne i Københavns teknik- og miljøudvalg i aften behandle, og forvaltningen indstiller på forhånd, at Tivoli kun skal have lov til at gennemføre 10 koncerter på den ønskede lydstyrke.

- Vi forsøger at lave en afvejning, som både tager hensyn til Tivoli og til de naboer, der bliver generet af støjen. Det er en svær situation, for Tivoli er en meget unik virksomhed, men samtidig må vi også tænke på naboerne, siger Hans Christian Karsten, chef i Center for Miljøbeskyttelse.

En høring om emnet har vist, at naboerne er særdeles kritiske over for det forhøjede lydniveau. 49 af 51 høringssvar har været negative. Fra foreningen Tivolis Naboer lyder det:

Københavnere om fredagsrock: Giv nu lyden fuld gas i Tivoli
Københavnere om fredagsrock: Giv nu lyden fuld gas i Tivoli

- I lokalområdet er vi ikke begejstrede. Tivoli har fået særbehandling i mange år, men nu har vi nået grænsen. Der er alt for meget larm i området, og vi mener, Tivoli må agere indenfor de rammer, de har nu, siger formand Thomas Brögger, der i aften vil foretræde for politikerne med sine indvendinger - det samme gør Indre By Lokaludvalget.

Tivolis Pressechef, Torben Plank, har ikke den store lyst til at kommentere på debatten, inden politikerne har besluttet sig i aften.

- Vi er lige nu midt i processen, og derfor virker det kunstigt at kommentere på. Jeg kan sige, at vi har været i dialog med forvaltningen og naboer, og vi har justeret i vores ansøgning, så man får lidt og aflever noget andet, siger han med henvisning til, at Tivoli i første omgang ønskede en støjgrænse på 70 decibel.

Naboer har fået nok: Nej til højere fredagsrock i Tivoli
Naboer har fået nok: Nej til højere fredagsrock i Tivoli

Illustration af decibelskalaen

Tidligere har Henrik Møller, professor emeritus i akustik ved Aalborg Universitet, forklaret, hvor meget forskellen på 60 og 70 decibel er:

- Skruer man op fra 60 til 70 db vil det føles som mindst en fordobling af lydniveauet - afhængig af, hvor højt bassen er skruet op.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx