Af - 08/03-15 12:15

Forårsfornemmelser og plusgrader: Derfor er saltbilerne på vejeneForårsfornemmelser og plusgrader: Derfor er saltbilerne på vejene

Det vækker undren hos københavnerne, når saltsprederne er i aktion på de milde aftener, men der er en god forklaring på det.

storybild

Lufttemperaturen virker lun, men derfor kan det alligevel være nødvendigt med saltning af veje. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Den netop overståede vinter har ikke budt på ret mange frostgrader, og i den seneste tid har det endda virket, som om foråret er på vej.

Alligevel er mange københavnere de seneste uger blevet mødt af det overraskende syn af traktorer og vogne, der spreder salt på veje og cykelstier. Senest for bare tre dage siden.

Røver flygter i vild fart med ansat på køleren
Røver flygter i vild fart med ansat på køleren

Men det handler altså ikke om, at Københavns Kommune skal rydde ud i saltlageret inden forårets komme.

- Folk kigger på termometret og ser, det står på fire grader, og så kommer der en saltbil kørende. Så forstår man godt, folk tænker, vi er kugleskøre, forklarer Kim Sørensen, der er fagansvarlig for vintertjenesten i Københavns Kommune.

Han oplever ofte, at der kommer henvendelser fra borgere, der ikke forstår, hvorfor man spreder salt til gene for både dyr, miljø og biler, når det virker til at være lunt.

Frank Jensen: København skal 'generobre' svensk by
Frank Jensen: København skal 'generobre' svensk by

- Selv om du oplever, det er lunt, er der stor forskel på temperaturen i luften og på vejen. Der kan være op til fem graders forskel, siger Kim Sørensen.

Pernille Hansen, meteorolog hos DMI, forklarer, at den store forskel i temperaturen skyldes, at jorden frigiver varmen hurtigere end luften. Og det kan endte i farlige situationer:

- Man kan få en falsk tryghed, når man træder ind i bilen og ser på termometret, som viser plus to eller tre grader. Derfor kan der stadig være frost på kørebanen, siger hun.

Derfor kan unge og socialt udsatte blive hjemløse
Derfor kan unge og socialt udsatte blive hjemløse

I København bliver der i gennemsnit saltet 50 gange om året på kørebanerne og cykelstierne. Vinteren har dog været mildere i år end hidtil, og saltbilerne har derfor kun været på vejene 23 gange i denne vinter.

Her kan du løbende se, hvornår der sidst er saltet, hvor du bor.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire år efter et af de største...
bt.dk
Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx