Af - 21/09-15 09:50

FORE! Psykedeliske svampe trækker folk til golfbanenFORE! Psykedeliske svampe trækker folk til golfbanen

Svampejægere på udkig efter psykedelisk nøgenhat indtager i disse dage golfbanen ved Dyrehaven.

Bildstrecke im Grossformat »
'Billedet er taget på en græsgang, hvor spids nøgenhat har stået fugtigt og derfor var mørk på hatten, men på grund af begyndende tørring er hatten langsomt ved at skifte til den lyse farve,' skriver Sten Larris om billedet, han tog i 2001. Spids nøgenhat pibler frem ved Københavns Golf Klub i Dyrehaven. Ifølge greenkeeperen har stedet i mange år været et yndet findested for fans af spids nøgenhat. Det er dog ulovligt at indtage og besidde svampen. Svampen kan være svær at finde - særligt i højt græs. Brugen af spids nøgenhat går måske længere tilbage, end vi tror. Dette kalkmaleri fra starten af 1500-tallet i Udbyneder Kirke viser i hvert fald svampe, der har helt samme karakteristiske form som den psykedeliske svamp. Ifølge den lokale præst blev kalkmaleriet lavet mellem 1520 og 1522. Der findes flere nøgenhat-arter i Danmark. Her er det møg-nøgenhat, der ikke har samme silocybin-niveau. Det er på engene omkring Eremitageslottet, at mange svampejægere leder efter den psykedeliske svamp. Spids nøgenhat bliver ofte forvekslet med almindelig glanshat, som man her ser. En af grundene til, at svampene især skyder op på Københavns Golfklub er muligvis, at der ikke bruges pesticider. Det markeres her med daværende miljøminister Connie Hedegaard (K). Den psykedeliske svamp har lagt navn til det populære rockband - Spids Nøgenhat - der blandt andet har hittet med 'Lolland Falster' og 'Mere Lys' Spids nøgenhat findes især på fugtige enge - særligt hvor der er kreaturer.

SE GALLERIET ØVERST I ARTIKLEN

De noble golfspillere i Københavns Golf Klub i Dyrehaven skal netop nu være ekstra påpasselige, når de sender kuglen af sted. Svampesæsonen er nemlig startet, og på engene rundt om Eremitageslottet titter en særlig paddehat frem - den hallucinogene spids nøgenhat.

Rør IKKE disse københavnske forårsplanter
Rør IKKE disse københavnske forårsplanter

Ifølge chefgreenkeeper Martin Nilsson startede svampejagten i sidste uge, og det er langtfra første gang, man ser folk med blikket stift rettet mod græsset i forsøget på at finde den 'magiske' svamp, som har været ulovlig at indtage og besidde siden 2001:

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- De kommer hvert år, og vi har det fint med dem. Det er et kuriosum og en del af årets gang her i haven. Vi har Hubertusjagt, Eremitageløbet og så har vi altså også de her folk, der leder efter spids nøgenhat.

Nordisk madtrend forgifter hundredvis af danskere
Nordisk madtrend forgifter hundredvis af danskere

Man kan finde svampen mange steder i Danmark, men på fora på nettet fremhæves golfbanen i Dyrehavet som et af de bedste findesteder. Ifølge svampeekspert Henning Knudsen fra Københavns Universitet hænger det sammen med græssets længde og gødningen.

Han advarer dog uvidende imod at mæske svampen i sig:

Når man spiser den, får man hallucinationer, og man får forstærket sine følelser – uanset om de er negative eller positive. Det er Europas allerstærkeste hallucinogene svamp.

Tidligere kunne man købe spids nøgenhat, men siden 2001 har den været ulovlig at besidde. Det betyder dog ikke, at Nordsjællands Politi har travlt med at punke svampeplukkere.

Ny opdagelse: Dinosaurer 'spiste sig høj på svampe'
Ny opdagelse: Dinosaurer 'spiste sig høj på svampe'

- Vi vil selvfølgelig gøre opmærksom på, at det er ulovligt at opbevare, men vi har ikke tænkt os at køre ud og grave Dyrehaven op af den grund. Det er ikke umiddelbart noget, vi reagerer på, siger Ulrik Lindén, vagchef ved Nordsjællands Politi.

Svampeeksperten Sten Larris har flere gange indtaget spids nøgenhat. Han beskriver følelsen som en 'sjælen ud af kroppen'-oplevelse, der er fremragende til et elskovstrip.

Steen Larris. Foto: Screendump, YouTube.

- Det er meget svært at forklare fyldestgørende. Men det føles meget stærkt, og man kan opleve mange mærkelige ting. Man ser underlige ting og sager, som andre mennesker ikke ser. Et trip varer typisk fire til otte timer.

Den 69-årige naturelsker, der bor i Østjylland, er stadig ofte på svampejagt, men han går ikke længere målrettet efter spids nøgenhat.

- Jeg gør ikke så meget i det længere, da jeg føler, jeg er blevet for gammel, for det er virkelig en stærk oplevelse. Ingen svamp herhjemme er stærkere.

Par finder cannabismark i offentlig skov
Par finder cannabismark i offentlig skov

Den 'magiske' virkning fra spids nøgenhat er næppe ny viden. Således har Sten Larris fundet et kalkmaleri i Udbyneder Kirke tæt ved Hadsund, hvor de karakteristiske psykedeliske svampe popper frem. I øvrigt lige under en afbildning af Sankt Jørgens kamp mod dragen.

- Det er jo lidt af en sensation, og det viser, at man har brugt svampene langt tilbage.

Endda meget langt. Ifølge sognepræset Bodil Hindsholm Hansen er kalkmaleriet nemlig fra mellem 1520-1522:

- Jeg har aldrig før tænkt på eller hørt om, det kunne være de svampe, men det bygger jo en sjov bro til, hvordan Sankt Jørgen fik kræfter til at besejre dragen, griner præsten.

Kalkmaleriet fra Udbyneder Kirke.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx