Af - 17/01-17 22:55

Hver 10. københavner har efterladt deres cykel som skrald på gadenHver 10. københavner har efterladt deres cykel som skrald på gaden

Sidste år indsamlede kommunen rekordmange efterladte cykler. Nu skal problemet til livs.

storybild

Det kan være svært at finde et sted at parkere sin cykel i København - det skyldes blandt andet en stor mængde af ejerløse cykler, der optager pladsen. (Billede: Scanpix/arkiv)

Din gamle cykel er begyndt at knirke lidt, og gearene virker heller ikke som de skal. Så du beslutter dig for at købe en ny – men hvad gør du med den slidte havelåge, der engang var din bedste tohjulede ven?

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

I en ny undersøgelse fra Københavns Kommune svarer 10 procent af københavnerne, at de på et tidspunkt har efterladt deres cykel til at sygne hen i bybilledet. Her angiver 50 procent cyklens stand som årsag.

- Konsekvensen er, at de fylder op i stativerne, og dem der bruger deres cykel er tvunget til at parkere uhensigtsmæssige steder. Det gør det desuden sværere for borgerne at komme frem på veje og fortove, siger Helle Holsøe, der er centerchef i Center for Driftsudvikling.

Næsten hver femte københavner har stjålet en cykel
Næsten hver femte københavner har stjålet en cykel

Undersøgelsen er en del af rapporten ’Rapport om efterladte cykler i København’, der har til formål at finde ud af, hvorfor så mange cykler efterlades. Ved cykeltællinger har antallet af ejerløse cykler, der fylder op i stativerne, nemlig overrasket kommunen. I gennemsnit indsamler kommunen årligt 6.000-10.000 efterladte cykler, men 2016 slog rekord med 11.050 cykler.

- Med de mængder er det ikke nok at mærke og fjerne dem – vi er nødt til også at forstå, hvorfor cyklerne ender som efterladte. Det er her, vi sætter ind i år, siger Helle Holsøe.

I løbet af 2017 vil kommunen således teste forskellige initiativer af. En mulighed er et partnerskab med cykelhandlerne, hvor borgerne kan aflevere deres gamle cykel, når de køber en ny og samtidig få rabat. En anden mulighed er at lave opsamlingspunkter i form af containere ved stationer og boligområder, hvor cyklerne typisk bliver efterladt.

Er dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det op
Er dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det op

- Københavnerne har en intention om at skille sig ordentligt af med deres cykel, men de ved ikke hvordan. Vi skal nu undersøge, hvordan vi kan gøre det lettere for københavnerne, siger hun og tilføjer:

Vi håber, at vi med en skærpet indsats kan ændre københavnernes adfærd og få færre efterladte cykler i byen. Det er en vigtig indsats at prioritere, sådan at vi fortsat kan være verdens bedste cykelby. Og så er det er billigere for os at fjerne cyklerne end at bygge nye cykelstativer.

Knap hver anden er utilfredse med cykelparkeringen ved Hovedbanen
Knap hver anden er utilfredse med cykelparkeringen ved Hovedbanen

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Massivt jordskælv ryster ønation
bt.dk
Lystfisker fik helt usædvanlig...
bt.dk
Oprevet over at se Ivanka Trump:...
bt.dk
'Notting Hill'-stjerne død: Blev kun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx