Af - 30/10-15 04:01

Uber-chauffører bliver hængt ud i databaseUber-chauffører bliver hængt ud i database

Taxichauffører tager billeder af Uber-biler og samler informationerne i en offentlig database. Men det er ulovligt, mener ekspert.

Uber-chaufføren Daniel Jensen fortæller om den tilspidsede situation på hovedstadens veje. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Mens sagen om Ubers lovlighed er sparket til hjørne hos Københavns Politi, fortsætter krigen mellem taxichauffører og Uber-chauffører på hovedstadens veje og på sociale medier.

I Facebook-gruppen ‘Uber fakta’ har vrede taxichauffører samlet informationer om Uber-bilerne i en offentlig tilgængelig database.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Her figurerer nummerplader på 295 biler, der angiveligt er brugt af Uber-chauffører. Samtidig figurerer billeder og navne på chauffører.

Taxichaufføren Thomas Larsen er en af folkene bag ‘Uber fakta’. Han erkender, at siden »balancerer på en grænse, hvor loven synes at være overtrådt en gang imellem«.

Taxikrig i København: Du skal ikke vise dig på Nørrebro
Taxikrig i København: Du skal ikke vise dig på Nørrebro

Men samtidig slår han fast, at siden fortsætter, som den er nu:

- Vi er en række vognmænd i hovedstaden, der nu stiller sig sammen, fordi myndighederne har meldt pas. Vi samler informationerne og giver dem videre til politi og Skat, og de har taget imod det med glæde.

Men databasen er sandsynligvis ulovlig, vurderer advokat Thomas Munk Rasmussen fra Bech-Bruun, ekspert i persondataret:

Jeg mener ikke, registreringen er båret af saglige og lovlige formål, når de hænges ud på Facebook. Uber-chaufførerne har ikke givet samtykke, så jeg vil – med forbehold – mene, det er i strid med persondataloven.

Taxichaufførernes dokumentation af Uber-bilerne foregår primært ved at tage billeder af nummerpladerne. Noget, som flere gange har ført til håndgemæng mellem chaufførerne.

Situationen påvirker Uber-chaufførerne, der har lavet en nødlinje, hvor de kan tilkalde andre Uber-biler, hvis de føler sig truede.

Uber-chaufføren Martin: Jeg blev slået i hovedet af en taxichauffør
Uber-chaufføren Martin: Jeg blev slået i hovedet af en taxichauffør

- Vi føler os chikaneret og hængt ud, fordi de registrerer os på grund af et særligt tilhørsforhold, og det er ubehageligt. Det er en ren stikkerlinje i mine øjne. De bør respektere, at vi lever i en retsstat, siger Uber-chaufføren Daniel Jensen

Han er en af de chauffører, der har sit navn på Facebook-gruppen ‘Uber fakta’s liste.

Den omstridte Facebook-database er anmeldt til Datatilsynet og Københavns Politi af flere forskellige Uber-chauffører.

Det slår flere chauffører fast over for metroxpress, og det bekræftes af Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet, som afviser at kommentere sagen yderligere.

Men hos politiet er sagen tilsyneladende forsvundet. I hvert fald har Københavns Politis kommunikationsafdeling ikke fundet frem til sagen i arkiverne:

Trusler, vold og chikane: Uber-chauffører beskytter sig med alarmhold
Trusler, vold og chikane: Uber-chauffører beskytter sig med alarmhold

»Den korte besked er, at hverken vores jurister eller politifolk kender til den,« siger Steen Hansen fra Københavns Politis presseafdeling.

Politiets efterforskere af særlovssager vil i næste uge undersøge nærmere, hvad status er på sagen.

Imens bekræfter taxichaufføren Thomas Larsen, der blandt andre har indsamlet oplysningerne, at de har været til møde med både politi og Skat, der har taget imod de detaljerede personoplysninger med taknemmelighed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx