Af - 12/01-15 12:17

Magtskifte: Enhedslisten nu større end SMagtskifte: Enhedslisten nu større end S

Ny prognose er skøn læsning for Johanne Schmidt-Nielsen og co., der ser ud til at erobre en af Socialdemokraternes traditionelle højborge.

storybild

Thorning eller Schmidt-Nielsen? Begge stiller op i København ved næste folketingsvalg. Med mindre at valget falder så sent, at Johanne Schmidt-Nielsen ikke må stille op grundet Enhedslistens rotationsprincip. (Billede: Polfoto/arkiv)

Statsministeren skal ikke hedde Helle Thorning-Schmidt, men Johanne Schmidt-Nielsen og posten som minister skal ikke besiddes af Nicolai Wammen, men Pernille Skipper.

Det mener et flertal af københavnerne ifølge en ny valgprognose, som valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.

Ifølge prognosen står Enhedslisten til at få godt hver femte stemme i København, hvilket vil gøre partiet til det største i hovedstaden. Det skal ses i lyset af, at København betragtes som en af Socialdemokratiets højborge med socialdemokratiske overborgmestre uafbrudt siden 1938.

- Ser man på folketingsvalget i 2011, så stod Socialdemokraterne allerede dengang ikke specielt stærkt i København. Omvendt så giver det i dag god mening at tale om København som Enhedslistens højborg, da det er her, de henter langt den største andel stemmer, siger Søren Risbjerg Thomsen til Altinget.

Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?
Qvortrup om Thorning-kampagne: Hvor dumme tror I, at vi er?

Prognosen skal ses i lyset af, at Socialdemokraterne ved folketingsvalget i 2007 fik næsten hver fjerde stemme i København. Dengang kunne Enhedslisten blot mønstre knap syv procent af stemmerne. Prognosen er derfor et udtryk for, at Enhedslisten er ved at bide sig fast, som de københavnske vælgeres foretrukne alternativ på venstrefløjen, mener Altingets kommentator Erik Holstein.

- Frem for alt vil et super resultat i København styrke Enhedslistens rekruttering og give et seriøst grundlag for deres ambition om at erstatte SF som det store parti på venstrefløjen, siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Kommentator: Helle Thorning gør klar til valg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx