Af - 29/04-14 09:25

Færre metronaboer står til erstatningFærre metronaboer står til erstatning

Den nye lov, der skal begrænse flere forsinkelser af metrobyggeriet, kan ødelægge mange af naboernes muligheder for erstatning

storybild

(Billede: Polfoto)

Transportminister Magnus Heunickes (S) lovforslag om metrobyggeriet skulle give bedre muligheder for kompensation og genhusning for støjplagede metronaboer. Eller sådan blev det solgt.

Men nu lader det til, at forslaget, der først og fremmest skulle begrænse en yderligere forsinkelse af byggeriet, kan få den modsatte effekt for naboerne.

Metrobyggeri: Nu får de støjplagede naboer ret til genhusning
Metrobyggeri: Nu får de støjplagede naboer ret til genhusning

I forslaget har Transportministeriet sat markant lavere støjgrænser end de nuværende tilladte for byggeriet, hvilket umiddelbart lyder som en forbedring. Imidlertid har ministeriet helt valgt at ignorere et tillæg til såkaldt tone- og impulsstøj på 5 dB, der ifølge Natur- og Miljøklagenævnet skal regnes med, for at give et retvisende billede af støjen.

Og dermed er en del af støjen på byggepladserne med et trylleslag forsvundet, og det samme er mange af naboernes muligheder for at få erstatning. Det skriver Politiken

Det var nemlig denne generende tone- og impulsstøj, der bragte dem op over den grænse på 65 dB, der kvalificerede mange naboer til erstatning og genhusning.

Og det skaber bekymring hos både naboer og kommune.

Minister: Metrobyggeri er kommet ud af kontrol
Minister: Metrobyggeri er kommet ud af kontrol

- Enten er der tale om en klokkeklar fejl i ministeriet, eller også handler det om, at man vil slippe for at genhuse folk og slippe meget billigere i kompensationsudbetalingerne, siger Peter With Nielsen til Politiken. Han er talsmand for Foreningen af Naboer ved Nørrebroparken.

Han tilføjer, at hvis lovforslaget bliver en realitet, vil ingen naboer ved Nørrebroparken blive tilbudt genhusning, selv om de har været blandt nogle af de mest støjplagede.

Også Københavns Kommune problematiserer manøvren, og Økonomiforvaltningen oplyser i et svar til Politiken, at det vil begrænse antallet af erstatningsberettigede at se bort fra 5 dB-tillægget.

Polsk entreprenør fjernet fra metro-byggeri
Polsk entreprenør fjernet fra metro-byggeri

Og det får byens Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) op i det røde felt:

- Det er uacceptabelt, hvis Folketingets nabopakke ikke kommer til at afspejle den reelle sundhedsrisiko ved at være nabo til en af Metroselskabets byggepladser. De nye lovregler må sikre, at naboerne får en mulighed for at blive genhuset, hvis der er sundhedsfare forbundet med at være nabo til en byggeplads, siger han til Politiken.

På Christiansborg kalder Enhedslisten nu ministeren i samråd om sagen, og blandt de partier, der allerede har støttet op om den nye metrolov, vil både Venstre og SF have undersøgt sagen nærmere.

Transportminister Magnus Heunicke (S) skriver i en mail til Politiken, at ministeriets nye støjmetode er baseret på råd fra et akkrediteret akustikfirma, der »har vurderet, at den i VVM’en anvendte støjberegningsmetode er mere retvisende end de (kommunens, red.) tidligere anvendte metoder«, og at »Transportministeriet ikke ønsker at sætte unødigt høje støjgrænser«.

Metrobyggeri: Forvaltning afviser store forsinkelser
Metrobyggeri: Forvaltning afviser store forsinkelser

Han skriver også, at ministeriet ikke er forpligtet til at følge anvisningerne fra klagenævnet, og at ministeriet tager højde for tone- og impulsstøj i kraft af en erstatningsafgørelse fra Ekspropriationskommission i juni sidste år:

- Det er forkert at sige, at Transportministeriet ser bort fra, at der er tone- og impulsstøj, idet Ekspropriationskommissionen eksplicit har taget højde for det i deres fastlæggelse af erstatningerne, skriver han til Politiken.

Men den argumentation holder ikke, mener professor i miljø- og forfatningsret ved København Universitet, Peter Pagh:

- Det svar er goddag mand, økseskaft. Kommissionens afgørelse om erstatninger er fuldstændig uvedkommende for en VVM-redegørelse, der skal belyse de miljømæssige konsekvenser. Det er en klar og grov overtrædelse af VVM-direktivet. Det ser ud til, at ministeriet har lavet så useriøst et arbejde, at man må lave en ny supplerende VVM-redegørelse, hvis man har tænkt sig at overholde reglerne, siger Peter Pagh til Politiken

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis ekstræner efter...
bt.dk
BT-journalist udsat for...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx