Af - 14/04-15 20:07

Københavnere vil fylde byen med gademiddageKøbenhavnere vil fylde byen med gademiddage

Naboer og lokale køkkener fejrer 70-året for befrielsen med langborde og gademiddage over hele byen.

storybild

Frihedsmiddage er blevet en tradition i Amsterdam, og nu håber StreetDinners, at københavnerne også vil tage konceptet til sig. (Billede: Daryl Muldihll)

I Amsterdam har de gjort det i flere år, og nu skal København også være med. Byens frihed skal fejres med åbne gademiddage, og det sker i dagene omkring 70-året for befrielsen efter Anden Verdenskrig, hvor de to byer nu arbejder på at få naboer og foreninger til sammen at arrangere i alt 70 frihedsmiddage.

- Jeg har et billede i hovedet fra 4.-5. maj 1945, hvor folk løber ud på gaden og fejrer befrielsen. Tanken er den samme her - vi skal fejre fællesskabet og friheden til at kunne være sammen i byrummet, forklarer initiativtager Jonas Grøn fra StreetDinners, som står bag eventet.

Er du klar til det nye Distortion? Gadefesten deler sig i to
Er du klar til det nye Distortion? Gadefesten deler sig i to

En af dem, der allerede har meldt sig, er 38-årige Trine Bruun fra Østerbro, som sammen med sin 73-årige nabo Per har sat sig for at arrangere en middag for 125 mennesker i Livjægergade.

- Jeg kan godt lide ideen om, at man mødes dør om dør, og Per og jeg har et rigtig godt naboskab, selv om vi er nogle meget forskellige steder i livet, siger Trine Bruun, der især holder af at hun og Per kan mødes over et glas portvin om aftenen og dele historier fra hver deres liv.

Konfliktmæglere får flere til at droppe klager
Konfliktmæglere får flere til at droppe klager

- Jeg tror, at et godt venskab kan minimere fjendskab, og mange konflikter kan undgås, hvis man kender sin nabo, siger hun og tilføjer, at hun allerede har mærket, at den kommende gademiddag gør en forskel - nemlig da naboer fra to opgange længere nede ad gaden kontaktede hende, da de havde hørt om projektet, og gerne ville være med.

StreetDinners har arrangeret befrielsesmiddage i Amsterdam de seneste tre år. Håbet er, at det også bliver en tradition i København.

Unge og barejere står sammen mod diskrimination
Unge og barejere står sammen mod diskrimination

- Jeg har selv boet i udlandet, og når man rejser ud og ikke kender andre i byen, opdager man, hvor vigtigt naboskab er. Sidste år var jeg til gademiddag med 300 deltagere. 50 naboer var med til at lave mad, og vi kan se, at de holder kontakt og laver nye fester, siger Jonas Grøn.

Indtil nu er der planlagt otte gademiddage i København.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx