Af - 24/03-14 07:20; Opdateret: 24/03-14 07:43

Luften testes under VM i halvmarathonLuften testes under VM i halvmarathon

Den store sportsbegivenhed i København er en sjælden mulighed for at måle luftforurening på en bilfri dag

storybild

(Billede: Polfoto)

Hvor ren er luften, når tusindvis af løbere på lørdag pruster sig gennem Københavns gader? Det vil Miljøpunkt indre By-Christianshavn undersøge, for VM i halvmarathon er nemlig en sjælden chance for at måle luftforureningen på en dag, hvor meget af byen er spærret af for biler.

- Det er ikke særlig ofte, at vi har sådan en mulighed. Og det giver os en chance for at sætte fokus på, at bilerne gør en forskel for kvaliteten af luften, siger centerleder Anne-Mette Wehmüller.

Hun tilføjer, at der er mange strækninger i København, hvor forureningen overskrider EUs grænseværdier.

- Vi ved, at luftforureningen er årsag til over 20 gange så mange tidlige dødsfald som trafikulykker. Så når vi laver en måling under halvmarathon, kan vi samtidig gøre opmærksom på, at forurening også handler om sundhed, siger hun.

Forsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig syg
Forsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig syg

Hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd hilser man initiativet velkommen, men ifølge formand Bo Normander, er det dog svært at sige på forhånd, hvad man vil få ud af en enkelt dags målinger. Tåget vejr kan nemlig ophobe forurening fra de foregående dage, mens klart vejr giver smoggen en mulighed for at slippe væk.

- Men en god måling kan bruges som et argument for, at hvis vi gør noget ved trængslen, så har det også betydning for luften, siger han og tilføjer, at pendlertrafikken udgør det største problem.

Møgbeskidt luft slår københavnerne ihjel
Møgbeskidt luft slår københavnerne ihjel

- Dem, der bor i City lider i dag under alle dem, som kører ind til byen i bil frem for at tage toget, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx