Af - 08/01-16 13:39

Hjemløse bruger byens biblioteker som varmestuerHjemløse bruger byens biblioteker som varmestuer

Både i København og Aarhus bliver biblioteker brugt som opholdssted af hjemløse. Og det har tidligere givet udfordinger.

storybild

Blågårdens Bibliotek på Nørrebro. (Billede: Metroxpress)

Biblioteker er ikke kun et samlingsted for terpende studerende og litteraturhungrende læseheste.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

For mange hjemløse og socialt udsatte i storbyerne fungerer de også som varmestuer, når kulden trænger sig på.

- Det er hårdt at være hjemløs om vinteren. Mange af byens væresteder er fyldte, og derfor benytter mange bibliotekerne til at få varmen og lidt ro, fortæller Ole Brems Larsen, der tidligere har været hjemløs i 18 år og er næstformand for hovedstadens lokaludvalg i SAND, der er de hjemløses landsorganisation.

Kulden giver propfyldte herberger i Aarhus
Kulden giver propfyldte herberger i Aarhus

At mennesker uden tag over hovedet i disse tider søger mod bibliotekerne, kan man sagtens nikke genkendende til på Aarhus' nye hovedbibliotek Dokk1.

- Vi ser en del forhutlede. Mellem 15 og 30 har en eller anden form for benyttelse hos os. Nogle af dem er her flere dage om ugen, siger chef, Knud Schulz.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Han fortæller, at hovedbiblioteket tidligere har haft enkelte udfordinger forbundet med gruppen af hjemløse. Men at det primært var før, at biblioteket rykkede ind i de nye og større lokaler i det nye kulturhus ved havnen.

- Da vi lå nede i Mølleparken, var der lidt en tendens til, at det blev et samlingssted. Men det var også en mindre bygning Så hvis de sad mange sammen, kunne det godt give lidt lugtgener og uro, siger han.

Pressede herberger sender hjemløse ud i kulden
Pressede herberger sender hjemløse ud i kulden

Også Blågårdens Bibliotek på indre Nørrebro i København har gennem de sidste par vintre været et udsøgt opholdsted for hjemløse - heraf især en del udenlandske. Og det har givet flere udfordringer, fortæller bibliotekets chef Christina Midjord.

- Aktuelt møder vi ikke så mange hjemløse. Men sidste år var der flere af vores brugere, der følte sig generet, fordi der kom rigtig mange hjemløse, som ikke brugte biblioteket efter hensigten. Mange af dem havde for eksempel deres bagage med og faldt i søvn, hvilket gjorde det svært for andre at vores brugere at finde et sted at sidde, siger hun, men tilføjer samtidig, at man i samarbejde med en række nødherberger og kommunen formåede at løse problematikken.

'Book en hjemløs' - dansk app vil hjælpe dig med det du ikke selv gider
'Book en hjemløs' - dansk app vil hjælpe dig med det du ikke selv gider

Ifølge Anders Stagis, der er leder på Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus, spiller bibliotekerne en vigtig rolle for mange hjemløse. Især fordi mange af byens varmestuer lige nu er propfyldte både dag og nat.

- Når man ikke kan finde ud af tilværelsen og ikke rigtig hører til nogle steder, kan man være her hos os. Men det kan man heller ikke holde til 24 timer i døgnet, så mange får sådan nogle rutiner, hvor de eksemplvis går på biblioteket og putter sig, siger Anders Stagis.

- Det er et af de få skånsomme steder, der er tilbage. De kan jo ikke sidde særlig lang tid på banegården, før de bliver bedt om at vise billet, og i indkøbscentrene føler de, at de falder alt for meget udenfor, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Hjemløse og hipstere: Istedgade har skrevet en bog om Istedgade

LÆS OGSÅ: Unge iværksættere gav julegaver til hjemløse

LÆS OGSÅ: Minister efter kritik: Hjemløse-penge kommer tidligere næste år

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx