Af - 15/02-16 11:16; Opdateret: 15/02-16 11:31

Her er bydelen, danskerne er bange forHer er bydelen, danskerne er bange for

En ny undersøgelse viser, at mange danskere ville føle sig utrygge, hvis de skulle bo på Nørrebro. Frygten bunder i en medieskabt virkelighed, lyder det fra overborgmesteren.

Bildstrecke im Grossformat »

Beboerne på Nørrebro i gang med at pynte bydelen.

Da det anerkendte internationale magasin Wallpaper i slutningen af januar udråbte København til verdens bedste by, blev særligt Nørrebro fremhævet. Men begejstringen for bydelen deles langtfra af alle.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

En undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress, viser, at knap hver anden ville føle sig utryg, hvis de skulle flytte til Nørrebro. Overborgmester Frank Jensen (A) kalder billedet af bydelen 'forvrænget':

For mig at se er Nørrebro en levende og mangfoldig bydel, hvor folk med forskellige baggrunde, kulturer og arbejdsliv lever side om side. Det giver Nørrebro sit helt eget særpræg.

Tal fra Københavns Kommune viser, at der i gennemsnit er mindre kriminalitet på Nørrebro end i København som helhed. Og de seneste syv år er andelen af utrygge lokale halveret – omend det stadig er få procent højere end i resten af byen.

Ifølge Karen Hvidtfeldt Madsen, der er lektor på RUC, ekspert i bybranding og beboer på Nørrebro, bunder danskernes frygt i mediernes dækning af bandekrig, rydning af Ungdomshuset og salg af stoffer:

-Typisk er det folk udefra, der abonnerer på den negative fortælling gennem medierne om, at det er sammenstød mellem rockere og bander, hashsalg og kriminalitet, der dominerer i bybilledet. Folk på gaden på Nørrebro er ikke utrygge i samme grad, siger hun og efterlyser flere nuancer i dækningen.

Kriminalitetsforsker og sociolog Michael Hviid Hansen, professor på Aalborg Universitet, er dog ikke helt enig i, at kun medierne kan klandres:

- Det kan næppe opstilles så forsimplet, for selvom medierne sikkert spiller en vigtig rolle i den forbindelse, så kan man heller ikke negligere, at Nørrebro - selvom kriminalitetsraten ud fra politiets tal reelt ikke adskiller sig fra andre steder i det storkøbenhavnske område - i flere forbindelser har været brandpunktet for en række voldsomme hændelser, der ud fra YouGovs undersøgelse tilsyneladende har fæstet sig i befolkningens bevidsthed, siger han og tilføjer:

I sidste ende er det interessante imidlertid, at Nørrebro-brogerne ikke selv føler den samme utryghed.

Artiklen fortsætter under billedet

Frank Jensen: Nørrebro-borgerne er trygge

Overborgmester Frank Jensen (A) reagerer på metroxpress' undersøgelse:

Hvad er din reaktion på undersøgelsen?
Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at en del danskere føler, at det er utrygt at bosætte sig på Nørrebro. Som mange andre steder i landet er der også udfordringer på Nørrebro. Men spørger vi beboerne, er de faktisk lige så trygge, som danskerne generelt.

Hvorfor frygter så mange at bosætte sig på Nørrebro?
En del af forklaringen er måske, at de mange positive historier om Nørrebro ikke slår igennem medierne. De, der bor på Nørrebro, ved, at det også er et skønt kvarter, der tiltrækker ekstremt mange unge, studerende og børnefamilier. Det er faktisk uhyre hipt at bo på Nørrebro. Men de landsdækkende nyheder sender mest, når der er bandeopgør og skyderier i gaderne.

Hvordan stemmer frygten for Nørrebro overens med jeres undersøgelser?
Ser vi på politiets tal for tryghed, så viser de, at borgerne på Indre Nørrebro er ligeså trygge som danskerne som helhed. Men jeg er meget opmærksom på, at vi ikke er i mål endnu. Ét overfald er altid ét for meget, og der er stadig større og mindre sammenstød på Nørrebro, som giver utryghed.

Ballade ved Nørrebros Runddel i forbindelse med en demonstration


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx