Af - 30/08-16 04:00

Københavns Kommune har investeret stort i tobakKøbenhavns Kommune har investeret stort i tobak

Rygning dræber årligt 14.000 danskere og koster samfundet milliarder. Men det livsfarlige pulseri er samtidig en indtægtskilde for Københavns Kommune (KK).

storybild

(Billede: Scanpix/Brian Bergmann)

Rygning dræber årligt 14.000 danskere og koster samfundet milliarder. Men det livsfarlige pulseri er samtidig en indtægtskilde for Københavns Kommune (KK).

En aktindsigt til metroxpress viser, at kommunens investeringsforening har obligationer for 6,5 millioner kroner i tobaksfirmaer. Det sker, på trods af at KK tilbyder rygestopkurser og er en erklæret røgfri arbejdsplads.

Tidligere har politikerne på rådhuset bandlyst værdipapirer i eksempelvis Ryanair og i virksomheder, der udvinder fossile brændstoffer, men tobaksfirmaerne er ikke på den etiske sortliste, der udelukker investeringer.

Leif V. Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, er overrasket:

»Det er vildt mærkeligt, for tobak er jo meget mere farligt end Ryanair. Jeg forstår ikke, kommunen skal tjene på, at folk bliver syge. Især ikke når kommunen aktivt gør noget for sundheden og vil være røgfri,« siger han til metroxpress.

Københavns sundhedsborgmester, Ninna Thomsen (SF), vil af med obligationerne så hurtigt som muligt.

»Jeg vil foreslå, at vi ikke skal have obligationer i tobaksselskaber. Det er et mærkeligt signal at sende, at mens jeg prøver at sikre, at næste generation skal være røgfri, og at København skal være en røgfri by, så investerer vi med den anden hånd penge i tobak.«

Det får ikke overraskende støtte af Leif V. Pedersen, der samtidig foreslår, at afkastet bør bruges på området:

»Det vil klæde byen at komme af med dem lynhurtigt. Afkastet kunne de passende bruge til at investere i kommunens antirøg-indsats.«

Ninna Thomsen vil på næste møde i KK’s økonomiudvalg foreslå, at alle tobaksproducerende selskaber bliver sortlistet.

På trods af at kommunens investeringer i tobak blev omtalt i både BT og Kommunen i 2012, har den øverste ansvarlige for KK’s investeringsfond, overborgmester Frank Jensen (S), angiveligt ikke været opmærksom på det før nu.

Efter metroxpress’ henvendelse vil han aktivt sætte ind og arbejde for, at investeringerne fjernes:

»Vi har i forvejen en klar grøn og etisk investeringspolitik om, at vi for eksempel ikke vil have investeringer i virksomheder, der overtræder menneskerettigheder eller tjener penge på kul og olie. I mine øjne er tobaksobligationer i samme liga. Jeg vil derfor bede forvaltningen om at komme med et konkret bud på, hvordan vi kan tilføje tobaksfirmaer til vores negativliste,« siger han til avisen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Helt særlig gestus går...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Video af landsholdet deler vandene:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx