Af - 16/12-16 10:23

10 år efter voldsomme gadekampe på Nørrebro: \10 år efter voldsomme gadekampe på Nørrebro: "Folk var virkelig bange"

I dag er det 10 år siden, at en uanmeldt demonstration for Ungdomshuset satte ild til Nørrebro og resulterede i, at 273 mennesker blev anholdt.

Bildstrecke im Grossformat »

- De står udenfor og kaster brosten mod ruderne, så glasskår flyver ind i hovedet på ansatte og kunder.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Leif Donbæk, der i dag er 32 år og arbejder som advokatfuldmægtig, er den 16. december 2006 på arbejde i Netto på Nørrebro. Han har ansvaret for de tre butikker på Blågårdsgade, Nørrebrogade og Rantzausgade, da en uanmeldt demonstration for Ungdomshuset bryder ud og forvandler arbejdsdagen til kaos.

Politi anholder demonstrant efter molotovcocktail-kast
Politi anholder demonstrant efter molotovcocktail-kast

Leif er selv kommet i Ungdomshuset i mange år, men er begyndt at distancere sig fra dele af miljøet.

Til at starte med forløber arbejdsdagen stille og roligt. Demonstrationen starter ved Runddelen, men hen på eftermiddagen spreder demonstranterne sig til hele bydelen.

- Ud på aftenenen eksploderer det mere og mere til det punkt, hvor jeg husker det som, at det begynder at blive reelt farligt, fortæller Leif, der befandt sig i butikken i Blågårdsgade.

Minister efter Nørrebro-uro: Der er plads nok i fængslerne
Minister efter Nørrebro-uro: Der er plads nok i fængslerne

I perioder er det roligt. Ansatte sætter varer op, kunder handler ind – og så pludselig kommer 100 sortklædte mennesker løbende med kampklædte betjente bag sig. Udenfor bliver der sat ild til en container. Leif fortæller, at gadebelysningen var røget, og det eneste man kan høre er lyden af News-helikopteren, molotovcocktails og små bål i gaden. Der er tåregas overalt. De ansatte har blokeret døren til forretningen med paller og gemmer sig sammen med kunderne bagerst i butikken. Folk frygter, at demonstranterne vil komme ind i butikken, og der er kunder, der græder.

Leif Donbæk.

Folk var rigtig bange. Det at opleve det fra den modsatte side og hvor skræmmende, det var, tror jeg var det, der endegyldigt fik mig til at droppe den del af miljøet. Det gav noget perspektiv som jeg helt åbenlyst havde savnet tidligere som ung knægt.

Da det er muligt, begynder de ansatte at lukke kunderne ud af bagdøren i små hold. Ude på Åboulevarden kommer de i taxaer, så de kan komme væk fra urolighederne.
Efterfølgende er der flere ansatte, der har det dårligt med at komme på arbejde, fortæller Leif. Flere får tilbudt krisehjælp i flere uger.

- Folk var virkelig bange og frygtede for deres liv.

Det ender med, at alle tre Netto-butikker lukker før tid. På Nørrebrogade er butiksvinduer blevet smadret og facaden hærget af grafitti. I Rantzausgade har demonstranter forsøgt at sætte ild til lageret. Det er ikke lykkedes demonstranterne at komme ind i nogle af butikkerne.

- Ligegyldigt, hvor meget man end måtte føle for Ungdomshuset, så var det fuldstændig vanvittigt, at det skulle gå ud over hele bydelen. Jeg tror, de fleste beboere herinde var meget uforstående over for det, siger Leif, der selv har boet på Nørrebro hele sit liv.

11 anholdt ved voldelig demonstration på Nørrebro
11 anholdt ved voldelig demonstration på Nørrebro

Leif er med i Socialistisk Ungdomsfront og fortsætter med at komme i miljøet, men han er stadig ikke begejstret for Ungdomshuset og fortæller, at der er en gruppe på 20-30 procent, der har det ligesom ham. De skændes meget og uroen på Nørrebro fortsætter. Det er først, da det nye Ungdomshus kommer i 2008, at der kommer ro på, føler Leif.

Nørrebro brænder - Ingen racister i vores gader
Nørrebro brænder - Ingen racister i vores gader

I dag mener Leif, at venstrefløjen er blevet mere nuanceret end den var dengang – og accepten til den slags demonstrationer er forsvundet.

- Noget af det smukkeste, sociale medier har gjort, er at du ikke kan gemme dig bag ved, at du ikke rammer beboerne. Hver eneste gang aktivisterne laver noget i dag, bliver de svinet til på deres events af beboere, der spørger, hvad de bilder sig ind. Det er blevet synliggjort meget mere for venstrefløjen, at det er folks hjem – det går ikke at smadre dem.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FCK nåede det sidste tog sydpå: 'Det...
bt.dk
Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Putin trækker en streg i sandet: Her...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx