Af - 06/07-16 09:32; Opdateret: 06/07-16 10:23

Borgmester om studieboliger til millioner: Det er uanstændigtBorgmester om studieboliger til millioner: Det er uanstændigt

Carlsberg Byens nyeste lejligheder er målrettet studerende og singler. Men prisen på 3.000.000 kroner får borgmester Morten Kabell til at kalde projektet uanstændigt

Bildstrecke im Grossformat »

Kritikken af Carlsberg Byen fortsætter. Tidligere er bydelen blevet anklaget for at smide kulturen ud i jagten på profit, og nu bliver det kaldt en ’rigmandsghetto’.

En stor planche midt i Carlsberg Byen fortæller malerisk, at ’det er hverken kvadratmeter eller købekraft, der forener os ...’ og den konstatering virker logisk, når man kigger på områdets boligpriser.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

I byggeriet Scherfig Hus 22 er ’mindre’ lejligheder netop sat til salg. De er omkring 70 kvadratmeter og markedsføres til den kræsne single eller til studerende via forældrekøb.

Klatreskov i København må lade livet trods træpolitik
Klatreskov i København må lade livet trods træpolitik

Men med en kvadratmeterpris på over 40.000 kroner og en samlet pris på cirka 3.000.000 kroner er det kun de mest velstillede – og slet ikke studerende – der flytter ind, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), der kalder projektet ’uanstændigt’.

At kalde lejlighederne for små er flabet, og til tre millioner kroner er der ikke mange studerende – eller deres forældre – der har råd til at finansiere det. Det her viser, hvordan Carlsberg Byen er ved at blive en rigmandsghetto.

Mangfoldighed har fra start være et nøgleord i brandingen af området, men den betegnelse har ikke længere dækning, mener borgmesteren:

400 nye ungdomsboliger - så fed bliver bydelen
400 nye ungdomsboliger - så fed bliver bydelen

- Carlsberg Byen er i gang med at bryde løftet om, at det er et område for helt almindelige mennesker.

Seniorforsker Anders Bjerre fra Instituttet for Fremtidsforskning er enig i, at området kan blive en rigmandsghetto, men alligevel tror han, der bliver diversitet:

- Økonomisk vil der ikke været meget forskel på folk, men beboerne kan sagtens have store kulturforskelle og interesser. Samtidig sikrer de nærliggende boligblokke, uddannelsesstederne og de åbne områder, som borgere fra andre områder kan bruge, at stedet kan få mere bredde.

Single-lejligheder revet væk i Carlsberg Byen
Single-lejligheder revet væk i Carlsberg Byen

Han siger, problemet med rigmandsghettoer ses over hele byen:

Hele København er ved at blive en rigmandsghetto. Det er jo et tegn på succes, men det gør også, at man selvfølgelig prøver at sælge boligerne så dyrt som muligt, og så er det jo kun de velaflagte familier, der kan købe de her lejligheder.

Carlsberg Byen: Vi er ikke kun for de velhavende

Der bliver både solgt lejligheder til den enlige mor, den sammenbragte familie og de unge studerende, hævder Jens Nyhus, administrerende direktør i Carlsberg Byen.

Han kalder Morten Kabells kritik ude af trit med virkeligheden.

Det skal gaderne i den nye Carlsberg By hedde
Det skal gaderne i den nye Carlsberg By hedde

- Når vi ser på, hvem der generelt køber vores lejligheder, er der tale om en mangfoldig gruppe …Det er klart, at den enkelte studerende typisk ikke har råd til at købe boliger i den prisklasse. Men vi kan se, at der er en del forældrekøb blandt vores købere, ligesom der er unge mennesker, som investerer i en lejlighed.

Direktøren medgiver, at der ’selvfølgelig også sælges lejligheder til de mere velhavende’. Men han understreger, at Carlsberg Byen bygger boliger af forskellige størrelser og prisklasser, hvor også helt ’almindelige familier’ bor.

Og så skal en stor del af mangfoldigheden også komme fra andet end boligerne:

- Vi opfører dag- og uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner, butikker, kontorer, cafeer og restauranter samt 25 byrum, inklusive grønne parker, hvor man kan lege, færdes og opholde sig i. Det er alt sammen med til at skabe et mangfoldig bykvarter med plads til alle og liv både inde i og mellem husene.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx