Af - 27/04-16 19:30

Unge og gamle delte historier over hjerter i flødesovsUnge og gamle delte historier over hjerter i flødesovs

I anledningen af ’Danmark spiser sammen’ mødtes beboere fra henholdsvis Egmont Kollegiet og Plejehjemmet Slottet til fællesspisning.

Bildstrecke im Grossformat »

I anledningen af 'Danmark spiser sammen' mødtes beboere fra Egmont Kollegiet og Plejehjemmet Slottet i går til fællesspisning. Menuen var hjerte i flødesovs.

- Der er noget særligt ved at snakke med ældre mennesker. De har tit en masse historier.

Sådan begrunder 24-årige Mads Burchardt Mundt valget om at deltage i ’Danmark spiser sammen’, hvor Landbrug og Fødevarer i går havde inviteret til fællesspisning mellem Egmont Kollegiet og Plejehjemmet Slottets beboere.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

71-årige Niels Lundquist, der er tidligere lektor, glæder sig egentlig mest til maden. Det bliver også i orden at snakke med de unge.

Vores perspektiv er meget anerledes. Jeg skal ikke nå noget. Jeg skal bare bruge tiden fornuftigt.

Inden de skal spise, får de en snak på Niels’ værelse. Mads spørger ivrigt ind til den ældre herres liv, der svarer med korte sætninger, mens han ryger på sin pibe.
Da Niels boede på kollegie i 1960’erne kostede det 180 kroner om måneden – og det var med rengøring, fortæller han. Det tilbud ville Mads ikke sige nej til i dag. Eksisterede systemet med en fælles kasse øl og at sætte en streg, når man tager en, mon også dengang? Det gjorde det.

- Den slags går jo i arv, påpeger Niels.

Nogle gange går samtalen i stå, men så tager Mads hul på egne historier. Som fortællingen om mormor, der inviterer i sommerhus og laver æggesalat til alle 14 børnebørn.

- Det er meget æggesalat, konstaterer Niels.

Det er Folkebevægelsen mod ensomhed, der står bag ’Danmark spiser sammen’, men til spørgsmålet om de to mænd nogensinde har følt sig ensomme, er svaret nej.

- Jeg har været lektor på Den Sociale Højskole. Jeg har talt nok. Der er mange, der har behov for at snakke, snakke, snakke. Det har jeg ikke, svarer Niels.

Heller ikke Mads kender til ensomheden. Det er svært, når man bor på kollegie, mener han.

På vej til middagen, fortæller Mads, at de skal have hjerter i flødesovs. Niels mener, at det ville være passende, hvis de serverede rødvin til sådan en ret. Han må dog nøjes med en øl. Men det går nok også, og så fortsætter fortællingerne ellers over maden, og det er noget helt specielt, forklarer Mads:

Det tætteste, man kommer på en tidsrejse, er en dag som i dag, hvor man mødes med ældre mennesker og hører om deres liv.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx