Af - 17/08-15 11:26

Christiania lægger kampesten på cykelstien: 'Vi er ikke en genvej'Christiania lægger kampesten på cykelstien: 'Vi er ikke en genvej'

Få måneder efter åbningen af den skandaleombruste cykelsti, der går igennem Christiania, er der atter problemer.

Bildstrecke im Grossformat »

Der er klar besked til byens cyklister, når de nærmer sig Christiania over Dyssegraven på den nye offentlige cykelsti, der går gennem fristaden.

Betjente har visiteret tusinder uden resultat
Betjente har visiteret tusinder uden resultat

Først møder de tohjulede et skilt med teksten 'dette er ikke en genvej for cyklister', og midt på cykelstien er en række hvidmalede kampesten placeret.

Fonden Christiania står bag stenene, som de kalder 'fartdæmpende foranstaltninger', og det har medført flere klager til kommunen. Blandt andet fra Jakob Næsager, Konservatives gruppeformand i Borgerrepræsentationen.

- Kommunen har brugt mega mange penge på en cykelsti, som københavnerne skal bruge, og så er det vanvittigt, at de her skilte og sten opfordrer til, man ikke skal bruge dem, siger politikeren, der nu vil tage politiske initiativer for at få dem fjernet.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Men det kan blive besværligt. Det er nemlig Bygningsstyrelsen, der ejer grunden, og derfor kan Københavns Kommune ikke fjerne hverken sten eller skilte – selv om man i sidste uge atter anmodede Christiania om at fjerne skiltene.

Politibesøg i Pusherstreet: Tre anholdt - men en slap fri
Politibesøg i Pusherstreet: Tre anholdt - men en slap fri

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (El), som selv var imod cykelruten, vil ikke kommentere på sagen og henviser til Bygningsstyrelsen.

Herfra lyder det fra vicedirektør Kristian Lyk-Jensen, at stenene får lov at ligge:

Vi kan godt se behovet for at få dæmpet farten på cykelstien, og er i god dialog med Fonden Fristaden Christiania om fartdæmpningen. Nu ser vi, om de hvidmalede sten fungerer, eller om der kan findes andre og bedre løsninger.

Hvis der sker en ulykke på grund af stenene, er det Bygningsstyrelsen, der har det almindelige grundejeransvar.

LISTE: 9 grunde til at København er den værste storby
LISTE: 9 grunde til at København er den værste storby

Talsmand: Vi har sparet millioner
Fonden bag fristaden har intet til overs for kritikken af forholdene på cykelstien. I stedet mener talsmand Knud Foldschack, man har gjort politikerne en tjeneste:

- Vi vil ikke have en motorvej for cykler, men en margueritrute, og af sikkerhedshensyn har vi lavet de her fartdæmpende foranstaltninger. I stedet for at gøre det på en kedelig og dyr måde, hvor man bruger millioner på nogle bomme, har vi lavet noget, der både er billigt og sikkert.

Knud Foldschack afviser også, at der kommer til at ske forandringer på cykelruten:

-I min min optik er både skilte og sten lovlige, og de bliver, hvor de er. Jeg synes både, vi har taget hensyn til trafiksikkerhedden, og at det skal se pænt ud. Cykelstien har været en svær sag, men nu er vi alle lykkelige – og jeg synes, det skal stoppe nu.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx