Af - 28/04-14 09:36

Kamp om Københavns 'glemte' bibliotekKamp om Københavns 'glemte' bibliotek

Det gamle Rådhusbibliotek stod til lukning, men er foreløbigt blevet redden af hovedstadens politikere. Der skal dog handling til, hvis stedet skal sikres i fremtiden.

storybild

Rådhusbiblioteket åbnede første gang i 1897 på Vimmelskaftet. (Billede: Københavns Kommune)

Med elegante reoler, karakteristiske bogstiger og en blå løber på gulvet ligner biblioteket på Københavns Rådhus et nationalromantisk museum.

Kommune kræver giga-erstatning for bro-skandale
Kommune kræver giga-erstatning for bro-skandale

Men på trods af den smukke indretning trækker biblioteket så få borgere til, at der i 2013 kun var knap 1.800 udlån.

Derfor ønsker flere partier anført af Venstre at lukke fagbiblioteket, som især bruges af studerende og akademikere, der udforsker Københavns historie.

- Det koster halvanden million kroner at drive biblioteket om året, og ærlig talt ved næsten ingen, at det eksisterer. End ikke de folkevalgte. Nu skal vi i stedet spare på aftenskolerne, og det er en brandærgerlig prioritering, når ingen alligevel bruger biblioteket, siger Jens-Kristian Lütken (V).

De skal tegne den nye letbane i København
De skal tegne den nye letbane i København

Torsdag besluttede et flertal i Københavns kultur- og fritidsudvalg dog foreløbigt at frede Rådhusbiblioteket og ikke overflytte bøgerne til Hovedbiblioteket. Men det sker ikke uden betingelser:

- Det er vigtigt, at rådhuset og også biblioteket bliver brugt af byens borgere. Vi skal have flere arrangementer derind, så vi kan udnytte stedets rammer, siger Socialdemokraterns Rune Dybad.

Helt konkret undersøger man i øjeblikket, om Poesiens hus, som lå på Gothersgade indtil lukningen i 2012, kan flytte oplæsninger og workshops ind i Rådhusbiblioteket.

Kvindeetage på Bella Sky ulovlig
Kvindeetage på Bella Sky ulovlig

Men det huer ikke en garvet bruger af biblioteket:

- Det er et forskningsbibliotek, hvor man har brug for arbejdsro og netop ikke bliver forstyrret. De har en superservive af kompetente bibliotekarer, og jeg frygter, stedet vil blive ødelagt, hvis det ikke skal have biblioteksfunktion, siger byhistoriker Jan E. Janssen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Tillykke til Prinsesse Isabella: I...
bt.dk
Kendt amerikansk skuespillerinde...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx