Af - 04/05-15 06:15

Rør IKKE disse københavnske forårsplanterRør IKKE disse københavnske forårsplanter

Forårssolen får et væld af planter til at stikke op af jorden i københavnske skove og parker. Nogle af dem er så giftige, at du bedst går en stor bue uden om dem, oplyser botaniker.

Bildstrecke im Grossformat »

Efter hele New Nordic-trenden elsker vi at bringe naturens 'mærkværdige' planter med hjem til spisebordet. Over for metroxpress fortalte overlæge fra Giftlinjen Niels Ebbehøj for 14 dage siden, at 2.511 danskere på landsplan sidste år enten blev syge eller forgiftet af at spise planter eller svampe, som de havde plukket i den danske natur.

Nordisk madtrend forgifter hundredvis af danskere
Nordisk madtrend forgifter hundredvis af danskere

Roder du lige nu i jordbunden af københavnske skove og parker vil du også finde vækster, som man gør klogt i at holde sig fra.

- Den mest klassiske forveksling er mellem liljekonval og ramsløg. Men i modsætning til rasmløg skal liljekonval ikke spises. Derudover er der høst-tidløs, eller Nøgenjomfru som den romantisk kaldes, der også ligner den populære Ramsløg. Den er meget giftig og kan være livsfarlig, siger botaniker og forfatter Per Mølgaard, der sidste år udgav bogen 'Giftige Planter'.

- Derudover kan man i skove nord for København finde dansk ingefær, som kan give et rødt udslæt, der svider og klør, og ved Amager Fælled vokser der i løbet af forsommeren strand-trehage, som indeholder den giftige blåsyre, der kan give åndenød. De kan spises, hvis man blancherer dem, men spiser man dem rå, kan blot 15 gram være en livsfarlig dosis, siger Per Mølgaard.

Børn bliver hvert år forgiftet af at spise julestjerner
Børn bliver hvert år forgiftet af at spise julestjerner

- Samtidig er der nogle giftige skærmplanter, som er lette at forveksle med skvalderkål, siger Per Mølgaard, der fortæller, at mange af de nævnte planter sandsynligvis vil vokse i københavnske haver som fx Søndermarken.

Er man nervøs for at have indtaget en giftig plante, kan man kontakte Giftlinjen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx