Af - 12/06-15 11:45

Danske fotografer giver et unikt indblik i Københavns graffitimiljøDanske fotografer giver et unikt indblik i Københavns graffitimiljø

I et år har to danske fotografer været med, når graffitimalere i ly af natten sniger sig over hegn og ned på togskinner. I en ny bog giver de et billede af graffitikulturen.

Bildstrecke im Grossformat »
I et år har Simon Dokkedal og Anders Giversen fulgt graffitimalerne i København. De har været med, når der skulle kravles over hegn, løbes væk fra vagter og kæmpet med dårlig belysning og hurtige kliks med kameraet. Klik dig igennem galleriet og se et udpluk af deres billeder. Tit kræver det ulovlig indtrængning, når graffitimalerne skal lave deres værker. Fotograferne fortæller, at for malerne hænger graffiti sammen med det ulovlige. En graffitimaler udtaler sig i bogen, at han hellere vil tage opvasken end at male lovligt. Graffitiværk på en husgavl. Mange graffitimalere træner i deres fritid, da det kræver god fysisk form at kravle over hegn, op på bygninger og løbe væk fra vagter og politi. Med bogen vil de to fotografer gerne vise en verden, der er skjult for de fleste. For mange graffitimalere er togene det ypperste, man kan lave et værk på - men der er også nogen, der slet ikke maler toge. Et sted, hvor graffitimalerne trænger ind, er omkranset af pigtrådshegn, helt oplyst og har et fængselslignende udseende. Det var angstprovokerende at være her, fortæller Anders Giversen. For mange graffitimalere er det hele udfordringen og arbejdet op til værket, der er det vigtige for dem. Alle graffitimalerne har dækket deres ansigter til, så de ikke kan blive genkendt. Alle graffitimalere kender hinanden. De arbejder tit i grupper, og fællesskabet er også en stor del af det for nogen. De to fotografer har under deres dækning mødt over 50 aktive graffitimalere. De fortæller, at mange kun er i miljøet i en kort periode - enten fordi de bliver fanget, eller fordi de ikke er velkomne længere. Det er kun de rigtig hardcore, der bliver ved med at være der.

I bogen 'Mens Du Sov' giver de to fotografer Anders Giversen og Simon Dokkedal et indblik i Københavns hemmelighedsfulde graffitikultur.

I et år har de været med på over 75 missioner, som de kalder det, og mødt mere end 50 graffitimalere. Formålet med bogen er afdække det arbejde, der ligger bag de værker, du ser på S-toge og husgavle rundt omkring i byen.

- Vi synes, det var på tide, at graffitikulturen blev dokumenteret på en anden måde end det færdige værk. Projektet har lige så meget være at indfange den oplevelse, der er om natten, hvor de har det hele for sig selv, siger Anders Giversen.

Vil rive graffitivæg ned: 'Den skæmmer byen'
Vil rive graffitivæg ned: 'Den skæmmer byen'

Den største udfordring var at få kontakt til malerne. Fotograferne var nødt til at vise, at de var til at stole på. Derfor spurgte de aldrig, hvad malerne hed og telefoner var forbudt under missionerne. Graffitimalerne er nødt til at være meget organiserede ellers bliver de fanget, fortæller Anders Giversen:

De kender alle DSB's procedurer, vagtplaner og rengøringsplaner.

Malerne har en timer, der ringer et minut før der kommer tog, og de træner i fritiden, så de hurtigt kan løbe væk, skulle en lyskegle afsløre, at der er vagter i området.

To unge tyskere får fængsel og stokkeslag i Singapore
To unge tyskere får fængsel og stokkeslag i Singapore

Kendetegnet for malerne er, at de lever normale liv ved siden af med arbejde og familie, fortæller fotograferne, men graffitien giver dem en form for frihed. Et adrenalinkick ved at lave et værk på syv minutter, inden det næste tog kommer eller kravle op på en høj bygning. For dem hænger graffiti sammen med at gøre noget ulovligt. Og den tankegang kan Simon Dokkedal godt sætte sig ind i:

Der er måske et eller andet fantastisk ved at gøre noget, man ikke må engang imellem – og slippe af sted med det.

Ligesom graffitimalerne er fotograferne fuldstændig klar over, at graffiti er ulovligt. Men derfor har de ikke haft nogle betænkeligheder ved at lave bogen. Graffitien var blevet lavet alligevel, siger de.

- Man får ikke noget ud af at lave en bog om plankeværksgraffiti – det spændende er at dokumentere noget som ingen andre har haft mulighed for at se, siger Simon Dokkedal.

Kan du gennemskue teknikken bag disse imponerende graffitimalerier?
Kan du gennemskue teknikken bag disse imponerende graffitimalerier?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx