Af - 01/12-15 08:01; Opdateret: 01/12-15 09:44

TV: Rigtige mænd strikker deres eget slipsTV: Rigtige mænd strikker deres eget slips

En strikkeklub for mænd har set dagens lys på Østerbro. Her mødes mændene en gang om måneden og strikker og drikker rødvin. Flere bør tage trenden til sig, mener initiativtager.

I videoen ovenfor kan du blandt andet møde Esben og Magnus, der er en del af strikkecaféen for mænd. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Klokken er lidt over fem en torsdag aften sidst i november. I en garn- og vinbutik på Nordre Frihavnsgade på Østerbro sidder fem mænd i alderen 25-54 år og strikker og drikker rødvin.

Den 40-årige softwareingeniør Morten er i gang med at strikke et mørkerødt slips af en garnrest, han har fået af sin mor. "Juleslipset" har de andre allerede døbt det.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Han begyndte på slipset under den første strikkecafé for mænd for en måned siden og har siden strikket videre på slipset derhjemme.

- Det er hyggeligt og afslappende. Man kommer ind i et flow, og så er der et fysisk produkt med det samme. Det er meget rart, når man sidder foran en computerskærm til dagligt, fortæller han.

Morten har strikket som barn, men har først genoptaget disciplinen i forbindelse med caféens åbning.

Nogle vil måske forbinde det at strikke mest med kvinder, men det er ikke specielt kvindeligt eller mandigt at strikke, mener Morten.

- Før i tiden strikkede hyrder jo også. Jeg tænker ikke, det er en kvindeting eller en mandeting, siger han.

Rebekka strikker en penisprotese til sin mand
Rebekka strikker en penisprotese til sin mand

Rundt om bordet, midt imellem hylder med farverige garnnøgler og vin af både den røde og hvide slags, sidder også 25-årige Magnus. Han har ikke strikket før og ved heller ikke helt, hvad han egentlig strikker endnu.

Når maskerne driller, får han kyndig vejledning af initiativtager og butiksindehaver Ellen Margrethe Hjelholt og hendes søster Charlotte, der fungerer som supervisorer.

- Det er godt klaret, at allerede på anden pind er 13 masker blevet til 18, griner Charlotte og tilbyder Magnus at "strikke lidt tilbage" for ham.

Ellen Margrethe og Charlotte har selv udviklet en række strikkeopskrifter, som mændene kan benytte sig af. Blandt andet det strikkede slips, som Morten er i gang med.

Men man må også gerne tage strikkeopskrifter med hjemmefra. Det har den 53-årige tolk og erfarne strikker Jørgen gjort. Han sidder med et gråt nøglegarn, der på et tidspunkt skal blive til den såkaldte Sprogø-trøje. Ifølge ham er det "rasende terapeutisk" at strikke.

Han strikker meget i perioder, og kan - ligesom Morten og flere af de andre mænd - godt lide, at man "får lavet noget", når man strikker.

For bordenden sidder 32-årige Esben Gadsbøll også og strikker et slips. Han er direktør i firmaet Woolspire, der sælger garn og strikkepinde, og han er ligesom Ellen Margrethe initiativtager til projektet.

TV: 109-årig mand redder pingviner på den sødeste måde du kan forestille dig
TV: 109-årig mand redder pingviner på den sødeste måde du kan forestille dig

For ham er det også terapeutisk at strikke.

- For mig er det knitfulness. Jeg slapper af, når jeg strikker, fortæller Esben, der selv har strikket i halvandet år og håber, at flere mænd vil gribe strikkepindene og oprette strikkeklubber over hele landet.

Ellen Margrethe fortæller, at der altid er stor koncentration i lokalet, når mændene kigger forbi - mere end hos kvinderne, der ofte er lidt mere erfarne.

Og netop det med erfaringen er én af årsagerne til, at gruppen ikke må blive for stor fra gang til gang.

- Flere er begyndere udi strikkekunsten, så det kræver lidt mere servicering end i strikkecaféerne for kvinder. Desuden er det også hyggeligt med en lille forsamling. Men gruppen er ikke lukket, så der er plads til nye strikkere, understreger Ellen Margrethe og fortæller, at der i øjeblikket er flere mænd på venteliste.

Mens rødvinsglassene bliver tømt - og fyldt igen - jokes der lystigt om bordet. Blandt andet om maskinstrik og om Esbens slips, der er blevet nogle centimetre for langt. Det udvikler sig til en samtale om, hvorvidt et slips skal være længere, jo større maven er. Det mener den 54-årige eventmager Carsten - med udgangspunkt i egen mave og erfaringer - at det skal.

Et stort samtaleemne er også den nye James Bond-film, hvor mændene har lagt mærke til, at actionhelten bærer et strikket slips. De bliver derfor enige om, at de virkelig er firstmovers på slipsefronten.

Inden aftenen er omme bliver Esben Gadsbøll færdig med sit slips, som han stolt viser frem for de andres anerkendende blikke. Men selvom man har håndelaget til at strikke sit eget slips, kan selvsamme håndelag stadig drille, når det kommer til at binde den klassiske slipseknude. Esben må derfor ty til sin smartphone, hvor han kan finde en guide til, hvordan slipset skal bindes.

Næste projekt bliver et juleslips - inspireret af Mortens fine, mørkerøde slips, afslører han.

Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd
Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx