Af - 17/10-16 16:53; Opdateret: 17/10-16 17:33

Hjemløsedagen blev markeret: Hr. og fru Danmark skal vide, vi også er herHjemløsedagen blev markeret: Hr. og fru Danmark skal vide, vi også er her

Hjemløse var i dag samlet fra nær og fjern i anledningen af Hjemløsedagen.

storybild

31-årige Wesley Alves Damacena har været hjemløs de sidste to år. Han røg på gaden efter at have været i misbrugsbehandling. - Efter behandlingen boede jeg et sted med en masse andre, hvor flere af dem drak og tog stoffer. Jeg spurgte kommunen om jeg kunne få et andet sted at bo, da jeg gerne ville fortsætte med at være clean. De sagde, de kun kunne hjælpe mig, hvis jeg var hjemløs - så det blev jeg, fortæller han. (Billede: Tine Torp Thorlin)

Det er efterårsferie i København. På Strøget går folk forbi i grupper med shoppingposer i hænderne.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Ikke langt derfra på Rådhuspladsen er en helt anden gruppe mennesker samlet. De varmer sig ved olietønder, på den friske suppe og Turborg på dåse. Den årlige begivenhed Hjemløsedagen bliver markeret.

Gadesygeplejersker skal hjælpe flere psykisk syge hjemløse
Gadesygeplejersker skal hjælpe flere psykisk syge hjemløse

I år er temaet 'kom indenfor' – ideen er netop, at københavnerne på denne mandag kan blive klogere på, hvordan det er at have gaden som hjem.

- Der er mange, der bare forbipasserer os til dagligt uden at anerkende vores eksistens. Her får de et indblik i livet som hjemløs, siger 31-årige Wesley Alves Damacena, der har været på gaden flere gange - senest de sidste to år.

Overborgmester raser: Afskaf ikke i tilskuddet til byens svageste
Overborgmester raser: Afskaf ikke i tilskuddet til byens svageste

Han kom til København fra Aalborg for et halvt år siden. Håbet var, at der var flere muligheder i hovedstaden, men Wesley er stadig i den situation, at han hver nat ikke ved om han har et sted at sove:

Hver dag man er på gaden er et nederlag. Både for en selv og for samfundet.

Wesley drømmer om en lejlighed og at studere sociologi eller antropologi.

Vagabonden Påske er taget hele vejen fra Næstved i dagens anledning. Det er den eneste dag om året, han er i hovedstaden, som han ellers hader ganske udtrykkeligt.

- Jeg er jo Mr. Hus Forbi, så det er forventet, at jeg er her, siger Påske, der har solgt hjemløseavisen de sidste 16 år og levet af pengene af salget derfra.

Galleri: 500 hjemløse deltog i Hjemløsedagen - se billederne her
Galleri: 500 hjemløse deltog i Hjemløsedagen - se billederne her

Påske har levet på gaden de sidste 20-25 år, men sidste år fik han en bolig. Det har dog ikke ændret meget på hans tilgang til livet:

- Jeg er vagabond af hjerte og sjæl. Det vil sige, at jeg ikke får noget fra det offentlige og at jeg lever et ærligt liv, siger han og tilføjer:

I dag gør vi hr og fru Danmark opmærksom på, at vi også er her.

Påske hopper op fra stolen, da han ser to politibetjente. Han snupper en avis og løber hen til dem. Lidt efter kommer han tilbage og sætter sig ned i stolen igen med et stort smil:

- Min mission er at sælge avisen til alle politibetjente i landet.

TV: Se hjemløses vilde danse-moves ved Folkeklubben-koncert
TV: Se hjemløses vilde danse-moves ved Folkeklubben-koncert


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx