Af - 26/08-14 07:18

Det 'glemte' København genopstår i røg og dampDet 'glemte' København genopstår i røg og damp

Normalt holder det til i Kalundborg, men i augusts weekender besøger veterantoget København. Her fortæller det historien om det glemte.

storybild

(Billede: Vestsjællands Veterantog)

Piiift! En fløjtelyd skærer sig gennem mumlende stemmer i den fyldte kupé. Femårige Nikolais øjne er fæstnet til vinduet.

- Kører vi nu?

Han ænser ikke sin mors nik men strækker halsen, da toget sætter i gang med et ryk.

Der, bag de støvede ruder, ruller velkendte bygninger forbi. Hotel Astoria, Jyske Bank og Vesterport. Men lidt efter lidt forsvinder fokus fra biler og graffiti.

- Når vi kommer kørende, hvor der normalt kun kører S-tog, står folk helt tabt. Første gang, vi kørte herinde, var der fodboldkamp ude ved det gamle Østre Gasværk. Der stoppede kampen simpelthen, og så stod de alle sammen og kiggede, fortæller Jan Bo Pedersen, som er formand og driftbestyrer ved Vestsjællands Veterantog.

For tiden kører det 72 tons tunge damplokomotiv i København.

Her på skinnerne var der engang godstog, der transporterede kreaturer til Kødbyen. I dag er kupéen fyldt med Fjällräven-tasker og forventningsfulde blikke.

- Det er en form for levende museum, som viser en transportkultur, der var op til 1950'erne. De fleste husker ikke, hvordan det var dengang. Man ser København fra en helt anden side og bliver mindet om det, man havde glemt, forklarer han.

Med blot fire stop er toget i dag en oplevelse frem for et transportmiddel. Men trods det anderledes udseende falder det af og til i ét med omgivelserne.

- Det stopper på alle stationer, ikke?, udbryder er ung mand, der netop er stået på ved Nørrebro.

I hånden knuger han et rejsekort. Billetkontrolløren sender ham et forvirret blik og går ind i en forklaring om, at det ikke er et S-tog. Damplokomotivet fra 1899 kører videre med et fløjt.


LÆS OGSÅ: Fregatten Jylland rådner op

LÆS OGSÅ: Byens kulturhuse og biblioteker forfalder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Stor eftersøgning med helikopter og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx