Af - 17/03-16 09:32

Diplomater løber fra deres p-bøder: Her er de fem værste landeDiplomater løber fra deres p-bøder: Her er de fem værste lande

Fem lande står for en tredjedel af alle ambassaders ubetalte p-bøder. 'En total mangel på respekt for både regler og konsekvenser,' raser teknik- og miljøborgmester.

Bildstrecke im Grossformat »

Kigger man ned i papirkurvene på den kinesiske ambassade, kan man meget vel finde en sammenkrøllet parkeringsbøde.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Siden 2013 har de kinesiske diplomater således fået stukket 211 p-bøder i forruden på deres biler, men kun valgt at betale en enkelt, viser en aktindsigt foretaget af Metroxpress.

Metroxpress har tidligere afsløret, hvordan udenlandske diplomater er sluppet for lovovertrædelser i Danmark. Se eksemplerne i galleriet øverst!

Kineserne må dog se sig overgået af diplomaterne fra den russiske ambassade. Med 212 ubetalte p-bøder i samme periode har russerne haft en fast plads for bordenden af de fem lande, der tilsyneladende nægter at betale deres parkeringsbøder her i Danmark.

En liste der foruden de to supermagter også tæller Georgien, Egypten og Iran. Tilsammen står de fem lande for mere end hver tredje ubetalte parkeringsbøde udskrevet til diplomater i 2013 og 2014, hvilket løber op i 323.850 kroner.

Parkeringsapp svigter. Kunderne får parkeringsbøder.
Parkeringsapp svigter. Kunderne får parkeringsbøder.

Københavns teknik-og miljøborgmester, Morten Kabell, er rasende.

- Det er på ingen måde acceptabelt, at ambassadernes personale ikke kan finde ud af indrette sig efter de gældende færdselsregler og efterfølgende ignorerer p-afgifterne. Det viser jo en total mangel på respekt for både regler og konsekvenser, siger han.

Han tilføjer, at kommunen er magtesløs, fordi diplomater er beskyttet af den såkaldte Wienerkonvention, der blandt andet indebærer, at diplomaterne ikke kan retsforfølges i det land, de er udstationeret i.

- Det er umuligt som kommune at stille noget op i disse sager, så jeg kan kun opfordre Udenrigsministeriet til at tage affære, så de udenlandske delegationer fremover betaler deres regninger og overholder vores regler. Meget mere er der desværre ikke at gøre, siger han.

Kun hver fjerde udenlandske bilist i Aarhus betaler p-bøden
Kun hver fjerde udenlandske bilist i Aarhus betaler p-bøden


Viceprotokolchef i udenrigsministeriet, Annette Lassen, forstår godt frustrationerne.

- Vi ser på de oversigter, vi løbende modtager fra kommunen. Og hvis det bliver for voldsomt, så skriver vi til ambassadernes repræsentationschefer og meddeler, at de har et udestående, siger Annette Lassen.

Skylder 11,5 mio: Hver anden udenlandske bilist betaler ikke p-bøden
Skylder 11,5 mio: Hver anden udenlandske bilist betaler ikke p-bøden

Hun understreger, at ministeriet på ingen måde har fløjlshandsker på over for de fem lande, som tilsyneladende blæser på de danske regler.

- Det er ikke noget, vi lukker øjnene for. Og det er uanset hvilket land det er. Vi kontakter dem og fortæller dem, at vi forventer, de overholder retningslinjerne for, hvad det indebærer at være diplomat i Danmark. Men vi har ikke nogle retlige muligheder over for dem på grund af deres diplomatiske immunitet, siger hun.

Alle hader at få parkeringsbøder – også denne treårige dreng
Alle hader at få parkeringsbøder – også denne treårige dreng

Metroxpress har forgæves forsøgt at indhente kommentarer fra de fem landes ambassader.

Fra den georgiske ambassade forklarer en ansat dog over telefonen, at de mange p-bøder skyldes, at andre bilister optager de parkeringspladser, der er forbeholdt ambassaden.

LÆS OGSÅ: Højeste antal i seks år: Så mange P-bøder fik aarhusianerne i 2015

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Retter alvorlig mistanke mod Danmarks...
bt.dk
Skisportsstjerne har scoret...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Emelie tjener godt på privat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx