Af - 27/01-16 14:23; Opdateret: 27/01-16 14:42

Satiretegner om engelsk Løkke-karikatur: - Det kunne jeg ikke finde påSatiretegner om engelsk Løkke-karikatur: - Det kunne jeg ikke finde på

Metroxpress har bedt to danske karikatur-tegnere om at forholde sig til The Guardians nazi-tegning af Lars Løkke.

Bildstrecke im Grossformat »

Dagens helt store debathistorie er de danske asylstramninger, som har fået en hård medfart i udlandet.

Ikke mindste i den britiske avis The Guardian, der med en karikaturtegning fremstiller statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist og bruger referencer til store danske brands som LEGO, Carlsberg og 'Danish Bacon'.

Cameron sender afbud til arbejdsfrokost med Løkke
Cameron sender afbud til arbejdsfrokost med Løkke

Venstrepolitiker Jacob Ellemann-Jensen mener, den kontroversielle satiretegning går over stregen, hvorimod andre mener, man skal have lov til at tegne hvad man vil i ytringsfrihedens navn.

Men ville danske satire- og karikaturtegnere selv 'trække nazikortet' i deres tegninger? De to danske tegnere Adam O. og Bob Katzenelson tøver begge med det.

Dansk Industri er bekymret over smykkelovsballade
Dansk Industri er bekymret over smykkelovsballade

- Det kunne jeg ikke finde på. Så skulle det være, hvis en person kommer med udtalelser, der er direkte eller meget tæt på at være nazitiske eller fascistiske. Ellers synes jeg, det er ulødigt, lyder det fra Bob Katzenelson, som blandt andet har tegnet en af de omdiskuterede Muhammed-tegninger.

Også tegneren Adam O. har det tvetydigt med nazi-referencer i sine tegninger.

Udenlandske medier håner Danmark: Løkke fremstilles som nazist
Udenlandske medier håner Danmark: Løkke fremstilles som nazist

- Problemet ved at trække nazikortet er, at man skruer op for max volumen, så man risikerer, at støjen kommer til at overdøve budskabet. Man skal være varsom med at gøre det i dansk kontekst, for det eneste, folk vil tale om, er nazi-elementerne, siger han.

Men betyder det, at du aldrig selv vil gøre det?

- Sådan kan man ikke stille det op. Jeg vil ikke udelukke noget, men det er ekstreme elementer, så det, tegningen skulle symbolisere, skulle være tilsvarende ekstremt, svarer Adam O.

Løkke: Asylansøgere skal behandles som bistandsklienter
Løkke: Asylansøgere skal behandles som bistandsklienter

Han er dog selv meget begejstret for tegneren Steve Bells karikatur af Lars Løkke.

- Den er afsindig vellykket på alle parametre. Det dummeste man kan gøre, når man bliver karikaturtegnet, er at gå ud og kommentere på tegningen. Det er dobbeltmoralsk, hyklerisk og torskedumt, for så har tegneren opnået lige det, han vil, siger Adam O. med henvisning til Jacob Ellemann-Jensens reaktion.

Begge tegnere understreger også, at den britiske satiretegning traditionelt går meget længere end den danske. Derfor bliver tegningen af Lars Løkke heller ikke oplevet lige så kontroversiel i England, som den gør herhjemme.

Jobopslag: Charlie Hebdo søger tre nye tegnere
Jobopslag: Charlie Hebdo søger tre nye tegnere

- Steve Bell har ikke skruet op for blusset med den her tegning. England har en virkelig barsk tegne-tradition. Der er meget mere gas på end herhjemme, og de går meget mere i kødet på politikerne, siger Adam O.

- Jeg synes, den her nazivinkel er lige i overkanten. Den går lige til grænsen, og det skal satiretegninger selvfølgelig også gøre. Det skal være, så man får et sug i maven, siger Bob Katzenelson.

LÆS OGSÅ: Ny Charlie Hebdo-forside langer ud efter alle verdens religioner

LÆS OGSÅ: Sådan hylder Simpsons franske terrorofre

LÆS OGSÅ: Her er de franske avisforsider efter angreb

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx