Af Mads Brandsen - 07/11-17 22:26

Danskerne til regeringen: Vi vil beholde håndværkerfradragetDanskerne til regeringen: Vi vil beholde håndværkerfradraget

Et flertal af danskerne er utilfredse med regeringens planer om at indskrænke håndværkerfradraget, viser ny måling.

storybild

Vælgerne tager ikke godt imod regeringens planer om at indskrænke håndværkerfradraget, så det kun omfatter serviceydelser.

Det viser en meningsmåling, som YouGov har udført blandt 1.007 danskere for de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation, SMV Danmark.

Her svarer 49 procent, at det er en 'meget dårlig idé' eller 'dårlig idé' at ændre den populære boligjobordning, som fradraget også kaldes, så håndværksydelser ikke længere er omfattet, sådan som regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag. Adspurgt om håndværksydelser skal bibeholdes i ordningen, svarer 67 procent 'ja'.

Jens Palmelund, der er indehaver af Hedensted VVS, er ærgerlig over, at regeringen ønsker at indskrænke håndværkerfradraget.

»Håndværkerfradraget betyder klart, at vi får flere opgaver. Der er ikke rigtig nogen, der spørger om sort arbejde,« siger han, der mener, at fradraget har stor psykologisk betydning hos kunderne.

»Selv om det ikke er så mange penge, folk sparer, kan vi mærke at det gør en forskel. Når der har været debat om fradraget, kan vi også mærke, at folk tøver med at hyre os.«

På Christiansborg ser Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen helst, at ordningen gøres permanent- og det gerne i den form, den blev indført i 2011, hvor både håndværks- og serviceydelser var med.

»Vi tror, at hvis ordningen gøres permanent, vil det blive en integreret del af folks tankesæt, så flere bruger håndværkere i den løbende vedligeholdelse af deres hjem. Det giver også muligheder for nogle virksomheder, der ellers ville have haft det svært,« siger han.

Men hvor støttepartiet Dansk Folkeparti altså går til finanslovsforhandlinger med en ambition om at fastholde og udvide ordningen, har piben en noget anden lyd hos regeringspartiet Liberal Alliance, der aldrig har haft den store fidus til den.

»Vi synes ikke, det er særlig fornuftigt at statsstøtte bestemte branche. Alle brancher kunne godt tænke sig, at man fik et fradrag for lige netop deres branche. Meget af håndværkerarbejdet ville blive udført, selv om fradraget ikke var der,« siger finansordfører Joachim B. Olsen.

Undersøgelsen viser, at 33 procent af dem, der har købt håndværksydelser sort, er holdt helt op eller gør det i mindre omfang takket være håndværkerfradraget. Det gør dog ikke det store indtryk på Joachim B. Olsen.

»Det vigtige er jo, hvad folk gør og ikke, hvad de siger,« pointerer han.

Vicedirektør i SMV Danmark, Jakob Brandt, er til gengæld ikke i tvivl om håndværkerfradragets effekt.

»Ordningen har dokumentarbart begrænset det sorte arbejde. Den har virket med gulerod frem for pisk – og derfor synes vi det vil være ærgerligt, hvis man accepterer en stigning i det sorte arbejde. Det er trist for statskassen og for danskerne, men det bliver også unfair konkurrence, når nogle arbejder sort, fordi de 'hvide' bliver presset på prisen,« siger han.

Hvilken fremtid, ordningen får vil stå klart, når finansloven engang er på plads. Det behøver den sådan set ikke at være før allersidst på året, men de sidste par år er der indgået en aftale omkring 18.-19. november.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx