Af Jeppe Elkjær Andersen - 09/01-18 13:25

Regeringen dropper ambitiøs reform: 'Det er et gigantisk nederlag'Regeringen dropper ambitiøs reform: 'Det er et gigantisk nederlag'

Løkke holder hastepressemøde

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde i spejlsalen for at gøre status og redegøre for regeringens planer for første halvår af 2018. (Billede: Liselotte Sabroe)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tirsdag indkaldt til et hastepressemøde. Her siger han blandt andet, at man vælger at frakoble skattepolitikken fra udlændingepolitiklen. I den forbindelse vælger regeringen at opgive at indgå en stor skatteaftale med DF, som der ellers var lagt op til før jul.

»Før jul fik vi vedtaget en rigtig god finanslov, som vi med rette kan være stolte af. De skatteinitiativer, der blev vedtaget i efteråret betyder, at der fremover bliver opkrævet 4,5 milliarder mindre i skat, end der ellers ville være blevet.  Men jeg ved godt, at succeserne blev overgået af, at vi ikke kom i mål med hele vores arbejdsprogram,« sagde Lars Løkke Rasmussen blandt andet på pressemødet.

Det stod samtidig klart, at regeringen og Dansk Folkeparti har opgivet at indgå en aftale om en stor skattereform. I stedet skal der laves en noget mindre skatteaftale. Samtidig skal en fremtidig skatteaftale afkobles udlændingepolitikken, som det ellers tidligere har været tanken.

'Gigantisk nederlag for Løkke'

»Vi skal have udlændingepolitik på udlændingepolitikkens vilkår og skattepolitik på skattepolitikkens vilkår,« uddybede Lars Løkke, der går efter en mindre skatteaftale i løbet af foråret.

En større skattepolitisk aftale er dermed udskudt på ubestemt tid. Og det, lod Løkke forstå, skyldes, at man ikke kunne blive enig med både skattepolitik og udlændingepolitik mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

»Vi opgiver at komme igennem med alle tre elementer i vores plan, men fokuserer på dem, vi kan nå i mål med. Jeg vil ikke knytte en hver skattepolitisk krone med udlændingepolitiske tiltag,« svarede Løkke, der gled af på spørgsmål om, hvorvidt han ønsker at udskrive nyvalg.

BTs politiske redaktør, Andreas Karker, fortæller, at der er tale om et kæmpe nederlag til statsministeren:

»Det er et gigantisk nederlag for Løkke. Det var ikke kun vigtigt for LA og Anders Samuelsen at få en skattereform, men også for Løkke og Venstre, som gik til valg på en skattereform.«

Ikke længe efter pressemødet med Lars Løkke var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ude på Twitter og kommentere på beslutningen:

Efterfølgende blev Thulesen Dahl spurgt, om han var tilfreds med den droppede, ambitiøse skatteplan. Det kunne DF-formanden bekræfte, da han og DF - som han udtrykte det - længe havde argumenteret for, at det danske samfund kunne bruge penge i kassen til blandt andet sygehuse og politi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt TV-vært: Ulven er ikke farlig!
bt.dk
Konflikt kan koste Løkke magten: Se...
bt.dk
IMF-chef advarer USA og Kina: I ender...
bt.dk
Ekspert om Coops lukning af 47...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx