Af - 04/07-14 15:59; Opdateret: 04/07-14 16:55

Georg Gearløs har styr på 'pisset': Her er Roskildes smarteste opfindelserGeorg Gearløs har styr på 'pisset': Her er Roskildes smarteste opfindelser

DTU har for femte år i træk samarbejdet med Roskilde om de mest innovative og smarte opfindelser, der gavner festivalfolket.

storybild

DTU har for femte år i træk samarbejdet med Roskilde om de mest innovative og smarte opfindelser, der gavner festivalfolket. (Billede: metroxpress)

Alle, der har været på Roskilde Festival eller befinder sig i en radius af et par hundrede meter fra Dyrskuepladsen, kender til urin-problemerne og den intense dunst, der fylder luften i løbet af de syv dage, festivalen løber af stablen.

Men problemer er til for at blive løst.

Derfor har Roskilde Festival for femte år i træk et samarbejde kørende med Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Sammen udvikler de en række opfindelser, som skal hjælpe festivalgæsterne med nogle af de problemer, de slås med i det daglige ude på campingarealet.

Galleri: Sådan scorer du de smukke strandbabes og hunks
Galleri: Sådan scorer du de smukke strandbabes og hunks

VIDEO: Oplev nøgenløbet på 25 sekunder
VIDEO: Oplev nøgenløbet på 25 sekunder

- I år har vi 21 forskellige projekter, der fokuserer på alt fra afkøling, over affaldshåndtering til nye, moderne pissoirer, siger Alexander Marlow, der til daglig er DTU-studerende, men under Roskilde Festival fungerer som projektkoordinator på opfindelserne.

Og netop urinproblemerne er noget, som ligger Roskilde Festival på sinde. Derfor har en række studerende arbejdet målrettet på at udvikle et simpelt hegn-pissoir, der kan lede urinen direkte ned i kloakken. Væk fra masserne.

Ifølge DTU består det det nye pissoir 'bare' af et stykke en millimeter tykt palstik, som nemt kan sættes op på hegnene på Roskilde Festivals campingområder, eller hvor der ellers er behov for det.

Fed mad knækker dine børn på Roskilde
Fed mad knækker dine børn på Roskilde

- Når man tisser på plastikken bliver urinen ved hjælp af en slange ført direkte ned i kloakken, så lugtgenerne mindskes, lyder det fra DTU.

På den måde slipper de mange tusinder af glade festivalgængere for at jokke rundt i store eller mindre soppesøer af tis.

Køler øl ned på fem minutter
Udover smarte løsninger til ildelugtende urinproblemer, har de skarpe DTU-hjerner i år arbejdet på projekter inden for håndhygienje og ølnedkøling.

Sidstnævnte projekt har fundet løsningen på, hvordan man nedkøler en teltvarm øl på få minutter. Ved hjælp af en kondicykel træder man energi til at turbo-nedkøle sine lune håndbajere.

The Rolling Stones: Her er anmeldernes dom
The Rolling Stones: Her er anmeldernes dom

- Det er alle sammen projekter, som gæsterne hernede kan relatere til og har stor gavn af, lyder det fra Alexander Marlow.

Han fortæller over for metroxpress, at idéerne til projekterne enten opstår i et samspil mellem Roskilde og de studerende, eller at festival-ledelsen direkte præsenterer en decideret problemstilling for DTU.

- Hvis Roskilde har et specifikt problem, som de ønsker en løsning på, så arbejder vi målrettet på at løse det inden for de rammer og behov, der måtte være, siger Alexander Marlow.

Mand lå fastklemt under lastbil ved Roskilde Festival
Mand lå fastklemt under lastbil ved Roskilde Festival

Han understreger, at samarbejdet er enormt givende for de studerende, da de giver dem en mulighed for at teste deres kompetencer:

- Det er en unik mulighed for at teste sine projekter på rigtige mennesker. I undervisningen bliver det ofte ren teori foran en computer, så det er en lærerig proces for de studerende, fastslår projektkoordinatoren.

De 21 DTU-projekter under Roskilde 2014 ser således ud:

- Har du hånd om hygiejnen?
- De fleste vasker hænder forkert. (Clean Bean)
- Brugt fritureolie kan drive Arena
- Hold ud, hold kold
- Fra lunken dåseøl til køleskabskold - på cykel (Cool by Human)
- Det innovative pissoir
- Ingeniører uden grænser: Med vindmøller på festival
- LED-lys og menneskets adfærd
- Strømkabel med integreret power flow indikator
- Genanvendelse af skruer
- Ølkøling med solceller (Sun Brew)
- Piezoelektriske polymerer til energihøst
- Opbevaring af fødevarer i kølecontainer
- Rockwool kølecontainer - brugspraksis
- 3D-print af det, du lige mangler
- Og der blev lys… (Light Feeling)
- Maling køler kølecontaineren
- Akustik- og lydprojekter
- Akustik- og lydprojekter - fortsat
- Projekter om affald
- Fra en sø til kølige bajere


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx