Af - 29/06-16 08:35

Derfor bliver du ikke syg når du er på festival - først bagefterDerfor bliver du ikke syg når du er på festival - først bagefter

Selvom du stort set ikke sover, spiser usundt, ikke går i bad eller vasker hænder efter toiletbesøg, bliver du aldrig syg under Roskilde. Først bagefter. En bakterieforsker forklarer hvorfor.

storybild

Under festivalen har du det på trods af dårlig kost, søvn og hygiejne ganske glimrende. Bortset fra tømmermænd selvfølgelig. Det er som regel først, når du kommer hjem, at sygdomstegnene melder sig. (Billede: Scanpix)

Man undrer sig over, hvordan kroppen og immunforsvaret kan klare en uge på Roskilde Festival uden at bukke under: Dårlig søvn, dårlig mad, dårlig hygiejne kombineret med masser af alkohol.

'Bolletelt', 'sugetelt' og 'cremetelt': Her er ALLE de hemmelige telte på Roskilde
'Bolletelt', 'sugetelt' og 'cremetelt': Her er ALLE de hemmelige telte på Roskilde

Ifølge Peder Worning, seniorforsker og bakterieekspert på Hvidovre Hospital, er svaret, at vi mennesker generelt er ret robuste, når det kommer til bakterier.

- Der skal rigtig meget til, før vi bliver syge på grund af dårlig personlig hygiejne. Man kan også sagtens dele en bajer eller kysse med en sød pige fra nabolejren. Det vil der som regel ikke ske noget ved.

Foto: Scanpix

Peder Worning fortæller, at menneskekroppen rent faktisk er bygget til at mødes med og omgås andre mennesker.

- Vores hud fungerer som et skjold, der holder bakterierne ude, og hvis man ellers er sund og rask, er bakterier ikke noget, man skal gå og bekymre sig om, siger Peder Worning og tilføjer, at de største farer for at blive syg uden tvivl ligger i dårlig hygiejne ved madlavning.

Festivalgæster tisser på Inger Støjberg - se hendes geniale svar
Festivalgæster tisser på Inger Støjberg - se hendes geniale svar

En samarits bekendelser: Top-3 over mest 'populære' Roskilde-ulykker
En samarits bekendelser: Top-3 over mest 'populære' Roskilde-ulykker

Peder Worning mener altså ikke, at man skal bekymre sig over at blive inficeret med diverse, farlige bakterier, når man drager på Roskilde. Dog skal man tage sig i agt for ubeskyttet sex.

- Det er ikke sjovt at få klamydia, gonorré eller syfilis, og man kan nå at smitte mange, før man opdager det, siger forskeren og tilføjer, at også manglende håndvask efter toiletbesøg kan være en smittekilde på festivalpladserne.

Foto: Scanpix

Sygdommen rammer dig efter festivalen

De fleste med Roskilde- eller anden festivalerfaring vil sikkert kunne nikke genkende til, at sygdommen pludselig melder sig, når festlighederne er forbi, og man er hjemme igen.

Her er sandheden om Roskildes overvågning
Her er sandheden om Roskildes overvågning

Ifølge Peder Worning skyldes det inkubationstiden - altså den tid, der går, fra vi bliver smittet, til vi bliver syge.

- Typisk går der fra nogle dage op til flere uger, fra vi bliver smittet, til vi bliver syge. De sygdomme vi hurtigst bliver syge af, er typisk fødevareforgiftninger og roskildesyge, det kan ske inden for et døgn.

Sådan får du Roskildes billigste øl-brandert
Sådan får du Roskildes billigste øl-brandert

Her er 'han': Roskilde-pantsamlerens værste fjende
Her er 'han': Roskilde-pantsamlerens værste fjende

Peder Worning tror ikke på teorien om, at kroppen kan holde sig selv rask, når den kører i et særligt, højt gear, som den gør under Roskilde Festival, inden den så knækker sammen, når man er hjemme igen.

- Jeg tror igen, der er tale om inkubationstiden. Man kan tilføje, at fysisk træthed og udmattelse kan svække vores immunforsvar, så vi bliver mere modtagelige for smitte sidst på festivalen og med inkubationstiden oveni, når vi hjem, før vi bliver syge, lyder det fra forskeren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx