Af - 29/06-15 22:06; Opdateret: 01/07-15 14:18

Højsæson for fortrydelsespiller: Også på Roskilde FestivalHøjsæson for fortrydelsespiller: Også på Roskilde Festival

I sommerperioden stiger salget af fortrydelsespiller med 10-25 procent. På Roskilde er der også gang i salget af nødprævention, men måske ikke lige så meget som andre år, oplyser apoteker.

storybild

Susanne Jensen (i midten) er farmakonom og leder af to apoteker på Roskilde Festival. Det i Øst og det inde på festivalpladsen ved Orange Scene. (Billede: MX)

I køen til apoteket i Servicecenter Øst på Roskilde Festival står Fie og Jonas. De har tilbragt en dejlig nat sammen, men var desværre så uheldige, at kondomet ikke holdt distancen. Nu er de på jagt efter en fortrydelsespille, så problemet fra i nat - bogstavelig talt - ikke vokser sig større, end det allerede er.

Fire meter langt baguette førte 25 mænd sammen
Fire meter langt baguette førte 25 mænd sammen

Heldigvis er der masser af hjælp at hente for Fie og Jonas hos apotekerne på Roskilde Festival. Her føres to typer af nødprævention. Den gamle NorLevo og den nye ellaOne. Sidstnævnte oplyser over for metroxpress, at deres salg i sommermånederne stiger mellem 10-25 procent jævnført med 'normale' måneder.

- Salget af nødprævention stiger i sommermånederne. Det oplever vi hvert år. Hvis vi for eksempel kigger på salget af nødprævention i juni, er det 10-12 procent højere end gennemsnittet per måned og omkring 25 procent højere end i februar, som er den måned med det laveste salg i løbet af året, siger medicinsk direktør Bent Winding hos Takeda Pharma.

På Roskilde Festival plejer der også at være godt gang i salget af nødprævention.

- Andre år har de typisk stået op til fem personer i kø, når vi åbnede om morgenen klokken 10.00, siger Susanne Jensen, der er farmakonom og leder af to apoteker på Roskilde Festival.

- Men sådan har det ikke været i år. I hvert fald ikke indtil videre, men måske det kommer, siger hun til metroxpress.

Her er Roskildes yngste flaskesamlere
Her er Roskildes yngste flaskesamlere

Camp O.P. får 7.000 uventede gæster i morgen
Camp O.P. får 7.000 uventede gæster i morgen

For Fie og Jonas, som begge er ret ubekvemme ved situationen og frabeder sig at få taget et billede, er det første gang, de er ude for en 'smutter'.

- Det er virkelig ubehageligt og nervepirrende, siger Fie, som dog er glad for, at der er så meget hjælp at hente.

- Det føles rart, at der er så meget oplysning omkring det, siger hun.

Ifølge sexolog Marianne Egense fra Center for Sex & Samliv er det vigtigt, at unge mennesker ikke glemmer, at nødprævention er en nødløsning og ikke en præventionsform:

- Hvis man ikke ønsker at blive gravid, er det vigtigt at beskytte sig ved samleje. Det kan ikke siges tydeligt nok, at man skal huske kondomet. Men vi kan alle komme ud i en situation, hvor der sker et uheld med den almindelige prævention, og det er her, at nødprævention er en mulighed. Fortrydelsespiller er ikke en præventionsform, det er en nødløsning, og man bør altid blive vejledt af sin læge eller apotekspersonale inden brug, siger Marianne Egense i en skriftlig udtale.

Hjemløse-kampagne tager på Roskilde Festival
Hjemløse-kampagne tager på Roskilde Festival

Ifølge Susanne Jensen, som har arbejdet på festivalen i mange år, er det ikke hendes indtryk, at de unge bruger fortrydelsespillerne som en præventionsform.

- Stort set alle de piger, der kommer herned er ikke stolte over det. De ved godt, at det ikke er så godt, og de er rigtig kede af, at de kommer til at udsætte kroppen for en stor hormontilførsel, siger hun.

De seneste tal fra medstat.dk viser, at omsætningen af nødprævention i 2013 var på mere end 10.8 millioner kroner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx