Annonce
06/02-18 09:12; Opdateret: 20/02-18 16:05

4 forandringer, der sker efter et rygestop, du ikke kender til4 forandringer, der sker efter et rygestop, du ikke kender til

Det er ikke bare lungerne og dit øvrige helbred, der har gavn af et rygestop. Livsglæden, selvværdet og energiniveauet får også et kæmpe skub i den rigtige retning.

storybild

Der er ingen tvivl om, at huden bliver påvirket af, at man ryger. Derfor vil et rygestop også give dig og din hud gløden tilbage. Arkivfoto Unsplash

Du føler dig tryg, når du tænder lighteren og tager det første hiv af cigaretten. Alt er, som det plejer, det er beroligende, og du får en velfortjent time out. Alligevel sidder du tilbage med en ambivalent følelse. For selv om det er trygt og rart at ryge, og selv om kroppen lokkende kalder på sin næste nikotindosis, så er det måske en afhængighed, du helst vil være foruden.

Mange rygere ønsker at kvitte smøgerne for altid, for tanken om et røgfrit liv kan virke tillokkende, men alligevel bliver det for mange ved de gode intentioner – simpelthen fordi man som ryger ikke kender den søde smag af et liv som ikkeryger.

Få hjælp til dit rygestop her

Slip afhængighedsforholdet
Listen af sundhedsmæssige fordele ved et rygestop er lang, men ligesom din fysik vil takke dig for et røgfrit liv, vil du på det personlige plan også opleve en markant forandring allerede fra den dag, du tager beslutningen om at droppe cigaretterne.

Som ryger har du i en eller anden grad et afhængighedsforhold til dine cigaretter, og det kan være tyngende. Den næste cigaret er hele tiden i baghovedet, du tænker ofte på, du ikke må løbe tør, og aftensmaden følges altid op af en rygepause. Du føler dig måske ligefrem forpligtiget over for cigaretterne, og undgår situationer, der kan virke udfordrende. Med andre ord føler du dig ikke helt fri.

Allerede i rygestoppets første fase, vil du mærke følelsen af frihed, og hvordan du genvinder kontrollen over cigaretterne, og den følelse bør du holde fast i. Den positive følelse af at være i kontrol over eget liv kan nemlig hjælpe dig, når det bliver svært og abstinenserne trænger sig på.

Få gløden tilbage
Da du begyndte med at ryge, mærkede du måske ikke forandringerne, men ganske langsomt er ungdommens glød blevet erstattet af en mat og grå hudtone, og linjerne i huden er blevet mere markante. Det skyldes, at rygning nedsætter blodtilførslen til cellerne, men det er heldigvis noget, du kan rette op på. Kort tid efter dit rygestop, vil du mærke og se, hvordan cirkulationen vender tilbage, og huden liver op igen.

Den primære fordel ved et rygestop er naturligvis, at du lever et sundere og længere liv, men det skal ikke være en hemmelighed, at dit udseende kan have en effekt på dit selvværd, og derfor kan du se den smukke hud og gnisten i øjnene som en gulerod, når den røde djævel kalder på nikotin i løbet af rygestoppet.

Du bliver mere social
Det siges ofte, at rygere har det sjovest, og at festen altid foregår blandt rygerne. Men som ryger har du sikkert også haft en oplevelse af at blive stigmatiseret. Befinder du dig i et selskab af ikke-rygere, henvises du ofte til altanen eller haven, og måske de selvsamme mennesker holder en armslængdeafstand, fordi røglugten simpelthen kan blive for generende.

Udfordringen ved rygestoppet er, at du i en periode måske undgår sociale sammenkomster, der involverer røg, da det ganske enkelt er for lokkende at være i selskab med rygere. Det positive er til gengæld, at du dufter godt og ikke længere har mærkatet ’ryger’ knyttet til din identitet. At stoppe med at ryge lukker ikke døren til rygernes sociale arrangementer – til gengæld åbnes en masse nye døre til en røgfri tilværelse.

Mere energi – øget selvværd
Ligesom med den grå hud, er din dårlige dagsform ikke indtrådt fra den ene dag til den anden. Du er kommet i gradvis dårligere form, og du mærker måske først, hvor slemt, det egentlig står til, når du efter et par dage uden cigaretter oplever, hvordan energien kommer tilbage. Når først kroppen er tilbage på det røgfri spor, mærker du måske, at det bliver nemmere at løbe op ad trapperne, ligesom det også kan ske, at du får mere overskud på jobbet og til at være sammen med familie og venner.

Et rygestop kan være din billet til det liv, du drømmer om, men det kræver, at du tør bevæge dig ud af din ’comfort zone’. Når rygetrangen melder sig i løbet af rygestoppet, bør du derfor visualisere dit nye røgfri jeg og huske på de utallige fordele, der venter på den anden side.

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter her

Flere annoncer