Annonce
23/02-16 16:22; Opdateret: 01/02-18 14:39

Rusmiddelvejleder: Sådan får du styr på dine abstinenserRusmiddelvejleder: Sådan får du styr på dine abstinenser

Det er med cigaretter, som det er med andre stimulanser – et ophør af disse kan forårsage abstinenser, siger rusmiddelvejleder Martin Fritzen.

Bildstrecke im Grossformat »

Men hvad vil det egentlig sige at have abstinenser, og hvordan afhjælper man dem på bedst mulig måde?

Langt de fleste personer, der stopper med at ryge, er klar over, at der kan komme abstinenssymptomer. Mange bliver alligevel overraskede over, hvordan disse rammer. Det siger rusmiddelvejleder, Martin Fritzen, der inddeler abstinenser i fire hovedkategorier.

Læs om rygestopseksperternes råd her

Fysisk
Fysisk kan man få influenzalignende symptomer, føle utilpashed og få hovedpine:
"For at afhjælpe de kropslige symptomer er det vigtigt, at man bevæger sig. Man kommer også til at sove bedre om natten af det, hvilket automatisk giver en bedre dag. Kosten tæller også." siger Martin Fritzen.

LÆS OGSÅ: Fire bud: Sådan får du styr på sundheden efter rygestop

Psykisk
Psykisk kan man føle nervøsitet, uro og rastløshed:
"Man kan vågne og allerede fra morgenstunden føle, at man får en dårlig dag," siger Martin Fitzen og fortsætter:
"Men så kan man lave nogle positive øvelser. Det kan for eksempel være, at skriver noter til sig selv, hvor der står 'Jeg er stærk', 'Jeg vil bliver sundere' eller 'Jeg er fri af cigaretterne'. Det hjælper med at holde fokus."

LÆS OGSÅ: 4 råd fra en psykolog: Sådan gennemfører du et rygestop

Følelser
Følelserne kan også spille en et pus og man kan få humørsvingninger. Her det det om at forberede sig, siger Martin Fritzen:
"Her kan man være smart at lægge sit rygestop op til en ferie, og så ellers advare sin omverden – sin partner eller sin arbejdsgiver – om, at der kan komme nogle udsving i perioden efter rygestoppet. Det gælder om, at man kan være åben om tingene og få talt ud."

LÆS OGSÅ: Nytårsforsæt: Derfor vil vi stoppe med at ryge

Socialt
Socialt kan man opleve, at det pludseligt bliver svært at være sammen med mange mennesker, fordi man nemt bliver irriteret og frustreret:
"Her er det en god idé i en periode at finde sammen med andre, der lige er holdt op med at ryge, så man er flere, der kæmper mod det samme mål – nogle folk, man kan føle sig tryg og stolt sammen med."

Afslutningsvis gør Martin Fritzen opmærksom på, at abstinenser rammer alle forskelligt:
"Der er forskel på, om man er en familiefar med tre børn, eller om man er 23 og bor for sig selv. Det gør også en forskel, hvor meget man har røget i hvor langt tid. Derfor bliver mange overraskede over, hvordan de reagerer, for det kan man desværre ikke altid læse sig til."

Alle er forskellige i deres rygestop - der er forskellige stadier og forskellige styrker af afhængighed. Derfor har du brug for hjælp eller støtte, så få din egen individuelle vejledning og rådgivning af rygestopseksperter her.

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter herFlere annoncer