Annonce
21/03-17 09:35; Opdateret: 01/02-18 14:33

Sådan påvirkes dit humør af et rygestopSådan påvirkes dit humør af et rygestop

SUNDHED. Når man lægger cigaretterne på hylden, påvirker det gerne humøret. Mange tror i en negativ retning, men er det sandt? Find ud af det i artiklen.

storybild

Humøret bliver ofte påvirket af et rygestop, men forskning viser faktisk, at man bliver mere glad, når man først er stoppet helt.

Det er formentlig de færreste, der forbinder et rygestop med bedre humør, men det er kun til dels berettiget. Humørsvingninger er nemlig relativt normale, når man først lægger cigaretterne på hylden, men herefter gør livet uden røg faktisk folk gladere, viser forskning.

Men man behøver altså ikke være nervøs, hvis man føler sig mere irriteret eller surere end normalt, lige når man stopper med at ryge.

I en undersøgelse af 777 personer, der var i gang med et rygestop, viste tal fra Statens Institut for Folkesundhed i 2012, at 44 procent havde oplevet humørsvingninger.

Få hjælp til dit rygestop her

Fornemmelsen af at være mere nedtrykt er imidlertid ikke noget, der er betinget af manglen på cigaretter, forklarer flere forskere. Det er derimod abstinenser, der forårsager dyk i humøret, fordi nervesystemet er blevet vænnet til tilstedeværelsen af nikotin.

Så hvad sker der, når man ikke længere har abstinenser? Ganske simpelt det, at man bliver gladere, viser forskning.

Det velrenommerede tidsskrift British Medical Journal publicerede således en omfattende gennemgang af forskning på området i 2014, der konkluderede, at rygestop typisk fører til reduceret risiko for depression, angst og stress samt en øget livskvalitet, i forhold til hvis man var blevet ved med at ryge.

Dermed er det altså ikke kun det fysiske helbred, der har gavn af et rygestop, men også det mentale. Og ifølge forskningen gælder det, uanset om man døjer med psykiske lidelser eller ej.

Flere eksperter understreger derfor, at man ikke bør tro, at et rygestop fører til nedsat livskvalitet og humør – tværtimod.

Ifølge undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2012, indtræder reaktionerne på rygestop typisk i timerne efter den sidste cigaret og er stærkest i den første uge af rygestoppet.

Selvom visse reaktioner (for eksempel trangen til nikotin) kan følge eks-rygerne i længere perioder, fortæller eksperter, at de fleste abstinenser forsvinder i løbet af de første par uger til en måned.

Rygning i Danmark
- Cirka 16 procent af den voksne danske befolkning over 15 år ryger dagligt.
- Regner man lejlighedsrygere med, er tallet 21 procent.
- I år 2000 var det 33 procent af voksne danskere, der røg enten dagligt eller som lejlighedsrygere.
Kilde: Undersøgelsen ’Danskernes rygevaner’

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter her
Flere annoncer