Annonce
26/12-16 09:27; Opdateret: 01/02-18 14:33

Eksperter: 3 måder rygning påvirker din træningEksperter: 3 måder rygning påvirker din træning

SUNDHED. Er du klar over, hvad rygning gør ved din evne til at præstere fysisk? Her er eksperternes vurdering.

storybild

Når du træner, er der specielt tre steder, der bliver påvirket af rygning. Din kondition, din vægt og din risiko for skader er større.

Der var en tid, hvor nogle af verdens største idrætsudøvere røg cigaretter uden at tøve. I dag er det ikke længere normen at ryge smøger sideløbende med idræt, men det er de færreste, der er helt klar over, hvordan rygning påvirker fysikken i en træningsmæssig sammenhæng.

Læs, hvordan du får hjælp til et vedvarende rygestop

Kondition
Først og fremmest blokerer rygning for optagelsen af ilt, hvilket vil sige, at konditionen bliver forværret. Mere specifikt er det gassen kulilte, der findes i tobaksrøg, der blokerer for ilten. Og dette har en markant betydning.

’Hvis man ryger 30 cigaretter om dagen, kan det resultere i, at 10 procent af hæmoglobinet er optaget af kulilte, og ens kondi er blevet nedsat med det tilsvarende.

Det svarer til, at en cykelrytter, der er ryger, kan øge sin gennemsnitshastighed fra 30 kilometer i timen til 33 kilometer i timen, hvis han eller hun stopper med at ryge,’ skriver Kræftens Bekæmpelse i brochuren ’Hvilke konsekvenser har rygning’.

Vægt
Alligevel vil nogle argumentere for, at rygning hjælper med at holde deres vægt nede. Og selv om det er rigtigt, at der er risiko for at tage på, når man stopper med at ryge, bør man passe meget på med denne rationalisering.

Forskning, blandt andet fra det amerikanske offentlige sundhedskorps, har nemlig vist, at den skade, cigaretter gør på kroppen, er væsentligt mere usund end det at veje nogle kilo ekstra.

Mange mennesker er bange for at tage på efter deres rygestop, men forskning har vist, at den skade, cigaretter gør på kroppen, er meget mere usund.

Skader
Cigaretter påvirker altså både kondition og det generelle helbred, men det er ikke den eneste måde, cigaretterne kan skade i træningssammenhæng.

En amerikansk undersøgelse af mere end 2.000 militærrekrutter har påvist, at rygning blandt unge mennesker forøger risikoen for træningsskader. Undersøgelsen viser, at det især er overbelastningsskader, rygerne er udsat for.

Få hjælp på Nicotinell.dk

LÆS OGSÅ: Test: Er disse fire myter om rygestop sande?

LÆS OGSÅ: Her er de 5 mest stillede spørgsmål ved rygestop

LÆS OGSÅ: Sådan holder du din vægt under rygestoppet

LÆS OGSÅ: Sådan reagerer din krop efter et rygestop

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker rygning dit datingliv

Læs forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter herFlere annoncer