Annonce
09/01-17 09:23; Opdateret: 01/02-18 14:35

Test: Er disse 4 myter om rygestop sande?Test: Er disse 4 myter om rygestop sande?

SUNDHED. Når det kommer til at kvitte cigaretterne, er der et hav af myter, og det er langt fra alle, der holder stik. Vi tester nogle af de mest sejlivede.

storybild

Når man taler om et vellykket rygestop, er der mange rygter og myter. Vi har kigget fire af dem efter i sømmene.

Det kan ikke betale sig at stoppe


FALSK. Flere tror, at der ikke er nogen helbredsmæssige gevinster at hente, hvis man allerede har røget i flere år, men det er ikke tilfældet. Et rygestop kan altid betale sig – uanset hvor lang tid man har røget i forvejen. Det er blandt andet blevet slået fast i en tysk rapport, der samlede resultater fra 17 forskellige undersøgelser på området.

Få gode råd til dit rygestop her

Rygestoppet medfører stress og koncentrationssvigt


FALSK. Det er en skrøne, at rygning skulle modvirke stress. For selv om det kan virke, som om en cigaret hjælper på koncentrationen og nerverne, er rygere faktisk mere stressede og ukoncentrerede end ikke-rygere imellem cigaretterne, påpeger Sundhedsstyrelsen.

Myten er opstået, da rygere føler sig mindre stressede, når de får nikotin, men i virkeligheden kommer de blot på niveau med en ikke-rygers normale tilstand.

Kold tyrker er eneste mulighed


FALSK. Der er ingen tvivl om, at man bliver nødt til at være dedikeret, hvis man vil stoppe med at ryge. Det er dog ikke ensbetydende med, at et totalt rygestop fra den ene dag til den en anden er den eneste mulighed. Både terapi og brugen af nikotinprodukter (for eksempel tyggegummi og plastre) øger nemlig sandsynligheden for, at rygere kan droppe cigaretterne.

Det fortæller Ann M. Malarcher, der er ledende videnskabelig rådgiver inden for rygning og sundhed ved USA’s førende offentlige sundhedsinstitut, CDC, til sundhedshjemmesiden, WebMD, som svarer til det danske sundhed.dk.

Nikotinprodukter er lige så usunde som rygning


FALSK. At vælge mellem at bruge nikotinprodukter eller at ryge er en ’no-brainer’, siger Michael C. Fiore, der er medicinsk professor og leder af Center for Tobacco Research and Intervention ved University of Wisconsin, til sundhedshjemmesiden, WebMD.

Han påpeger, at nikotinprodukter er det oplagte valg, da de kun giver et indtag af nikotin, mens rygning tilføjer 4.000 andre stoffer til din krop. Og ifølge American Lung Association er 60 af disse kræftfremkaldende.

LÆS OGSÅ: Her er de 5 mest stillede spørgsmål ved rygestop

LÆS OGSÅ: Sådan holder du din vægt under rygestoppet

LÆS OGSÅ: Voldsomt: Sådan reagerer din krop efter et rygestop

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker rygning dit dating- og sexliv

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter herFlere annoncer