Annonce
02/08-17 11:13; Opdateret: 10/10-17 14:51

Livsstil: 5 fordele ved at forblive røgfriLivsstil: 5 fordele ved at forblive røgfri

Det er ikke kun et længere liv, der gør det fornuftigt at holde sig fra cigaretterne. Alt fra dit humør til dit sociale liv bliver nemlig påvirket.

storybild

Undersøgelser har vist, at de fleste singler vil foretrække at finde en partner, der ikke ryger. Arkivfoto: Colourbox

Levetid

Der er ingen tvivl om, at det er mere sundhedsskadeligt at ryge end at lade være. I Danmark er tobaksrygning årsag til størstedelen af både lungekræft- og KOL-tilfælde. Og er man stoppet med at ryge, før man er blevet 30 år, forlænger man sit liv med hele 10 år, men også for ældre rygere er det hensigtsmæssigt for helbredet at stoppe. At stoppe efter man er blevet 60 år lægger nemlig tre år til den forventede levetid, lyder det fra hjemmesiden Sundhed.dk.

Få gode råd og inspiration til at fortsætte med at være røgfri her

Kondition

De fleste, der har prøvet at dyrke motion, mens de har været røgfri, og igen efter de er begyndt at ryge, vil fortælle, at cigaretterne er medvirkende til en markant værre kondition. Og det er der en simpel forklaring på. Rygning blokerer nemlig optagelsen af oxygen, og netop vores iltoptagelse har afgørende effekt på vores kondition.

Mere konkret fortæller Kræftens Bekæmpelse, at 30 cigaretter om dagen kan resultere i, at 10 procent af hæmoglobinet er optaget af kulilte, og kondien bliver nedsat med det tilsvarende. Det kan for eksempel betyde, at hvis en cykelrytter, der ryger, cykler 30 kilometer i timen i gennemsnit, kan vedkommende sætte sin gennemsnitshastighed op med tre kilometer i timen efter at være stoppet med at ryge.

Tiltrækningskraft

Undersøgelser har vist, at de fleste singler vil foretrække at finde en partner, der ikke ryger. Med andre ord har man bedre chancer for at score, når man er røgfri. Årsagen er ofte, at rygning bliver opfattet som noget uhygiejnisk.

Undersøgelserne viser også, at det sagtens kan ødelægge en første date, hvis man holder rygepauser. Og når man endelig har scoret, har rygningen faktisk stadig en betydning. Research viser nemlig, at rygning har negativ effekt på både mænds og kvinders seksualitet.

Sociale sammenhæng

Historien om, at rygning er en nem måde at socialisere på, er efterhånden ved at være fortid. På alt fra beværtninger til arbejdspladser er det nemlig blevet en sjældenhed, at man overhovedet må ryge. Det vil sige, at man ikke bliver nødt til at forlade selskabet for at ryge, når man er røgfri.

Humør

En af de klassiske undskyldninger for ikke at stoppe med at ryge er, at man bliver irritabel og nedtrykt af det. Men i virkeligheden har undersøgelser vist, at rygere bliver mere stressede og ukoncentrerede end ikke-rygere. Med andre ord gør cigaretter ikke humøret bedre – tværtimod. Når det føles sådan, er det, fordi rygere kommer på niveau med en ikke-rygers stress og koncentration, når de får nikotin.

Forbliv røgfri - få mere information og hjælp her

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter herFlere annoncer