Annonce
08/12-16 09:34; Opdateret: 01/02-18 14:37

Eksperter: Sådan undgår du at tage på i dit rygestopEksperter: Sådan undgår du at tage på i dit rygestop

SUNDHED. At lægge cigaretterne på hylden kan betyde en stigning i vægten. Men der er gode råd at hente, hvis du ikke vil tage på.

storybild

Man bliver nødt til at gøre noget aktivt, hvis man ikke vil tage på efter sit rygestop. Enten ved at spise mindre eller bevæge sig mere.

"Når du stopper med at ryge, tager du også vægt på." Sådan tænker de fleste, og det er der god grund til. Efter et rygestop ændrer stofskiftet sig nemlig, og det medfører, at man normalt tager to til fire kilo på, siger rygestopvejleder Helene Buch Pedersen til Sygeforsikring Danmarks hjemmeside.

Læs, hvordan du forbedrer dine chancer for et vedvarende rygestop her

Hun tilføjer også, at det ikke er unormalt, at folk tager mere på, hvilket skyldes, at mange erstatter cigaretterne med slik og mad, fordi de føler en forøget sult, som de tilfredsstiller med hurtige mellemmåltider.

Bare fordi man ikke længere ryger, er der dog ingen naturlov om, at man nødvendigvis skal tage på. Man kan nemlig kæmpe imod de ekstra kilo.

’Har du været vant til at ryge en pakke cigaretter dagligt, skal der skæres cirka 10 procent af al din mad blot for at bremse vægtstigningen. Så meget har rygningen nemlig sandsynligvis løftet dit stofskifte.

Skal vægten ligefrem arbejdes ned, må der reduceres yderligere på kalorieindtaget,’ skriver ernæringskonsulent Martin Kreutzer i et svar til en vægtbekymret ikke-ryger på Netdoktor.dk.

Det vil altså sige, at man bliver nødt til at gøre noget aktivt, hvis man ikke vil tage på efter sit rygestop, men det kan godt lade sig gøre – enten ved at spise mindre eller bevæge sig mere.

Dette er også meldingen fra Sundhedsstyrelsen, der skriver, at man generelt set skal bevæge sig omkring en halv time eller spise 25 gram fedt mindre hver dag for at forbrænde det, man ellers tager på af rygestoppet.

Har du behov for flere råd til at holde vægten efter rygestoppet, er der masser af hjælp at hente i Sundhedsstyrelsens brochure ’Hold vægten efter dit rygestop’ og på
Nicotinell.dk

LÆS OGSÅ: Test: Er disse fire myter om rygestop sande?

LÆS OGSÅ: Her er de 5 mest stillede spørgsmål ved rygestop

LÆS OGSÅ: Voldsomt: Sådan reagerer din krop efter et rygestop

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker rygning dit dating- og sexliv

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter herFlere annoncer