Annonce
27/04-17 08:33; Opdateret: 07/03-18 10:18

Rygning: Sådan har danskernes holdning ændret sigRygning: Sådan har danskernes holdning ændret sig

SUNDHED. Rygning er fortsat en sundhedsmæssig udfordring i Danmark, men hvordan har holdningen til cigaretter udviklet sig herhjemme?

storybild

Mange faktorer har i de sidste år medvirket til, at danskernes holdning har ændret sig i forhold til rygning. Bl.a. de øgede priser, rygeforbuddene på værtshuse og den øgede opmærksomhed af sundhedsskaderne.

Over de seneste årtier er der sket et skift i tilgangen til rygning i det offentlige rum i Danmark. I dag er det for eksempel utænkeligt at ryge på en restaurant eller i biografen, og de fleste offentlige institutioner er gjort røgfrie.

Det tyder altså på, at cigaretterne ikke længere er lige så populære hos danskerne som før i tiden.

Få hjælp til dit rygestop her

Andre tiltag, der peger i denne retning, er blandt andet lovgivning om røgfri arbejdspladser, og at der er indført rygeforbud flere offentlige steder som for eksempel togstationer og fodboldstadioner, hvor der tidligere er blevet pulset igennem.

Også flere af de klassiske danske værtshuse, hvor der tidligere blev røget rigtig mange smøger, har nu forbudt cigaretrøg.

Statistikkerne tyder faktisk også på, at det er den vej, den generelle holdning går herhjemme. En opgørelse fra Eurostat, EU’s statistikorganisation, viste i december, at den procentuelle andel af rygere i Danmark er nede på 20,9 procent, hvilket gør Danmark til et af de fire lande i EU med den laveste andel rygere.

Det betyder dog ikke, at danskerne helt har lagt smøgerne på hylden. Ser man for eksempel på ungdommen, ryger danske unge mere end unge i andre skandinaviske lande.

Og en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viste sidste år, at rygning hvert år slår 13.600 danskere ihjel. Dette er til dels et resultat af ældre generationers forhold til rygning, men eksperter pointerer, at der stadig er for mange rygere herhjemme.

Så hvordan kommer man sundhedsfaren ved rygning til livs? Præventive indsatser og højere afgifter på cigaretter er nogle af mulighederne, men hvis det stod til 30,6 procent af danskerne, skulle man også begynde at påvirke rygerne gennem lovgivning.

Få flere råd til et varigt rygestop her

I en undersøgelse lavet af Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed sidste år sagde næsten en tredjedel af danskerne nemlig, at de gerne så, at man satte en slutdato for rygning i Danmark inden for de kommende 10 år.

Dette ville være en videreudbygning af den tendens, der er startet med initiativer som ’Røgfri København 2025’, hvor mindre end fire procent skal være rygere.

Med andre ord er rygning blevet væsentligt mindre populært blandt danskerne over de seneste år, og flere tiltag lader til at være med til at bære denne tendens videre.

Læs om Forbrugerinformation for Nicotinell nikotinprodukter her

Flere annoncer