Annonce
23/11-17 09:18; Opdateret: 19/12-17 14:13

Krypteringsteknologi øger sikkerheden på dine mobilbetalingerKrypteringsteknologi øger sikkerheden på dine mobilbetalinger

Tokenisering er navnet på en teknologi fra Visa, som gør mobilen til en sikker betalingsform og samtidigt sætter hackere til vægs.

storybild

Med fremtidens betalingsformer behøver du ikke slæbe rundt på dit kreditkort, men det hele er samlet på din smartphone. Foto: Scanpix

Du kender det nok godt: Du står i den lokale købmand med indkøbskurven fuld af varer, og finder ud af, at du har glemt dit betalingsskort. Men heldigvis betyder det efterhånden ikke længere så meget. Vi er nemlig blevet vant til altid at have vores mobiltelefon inden for konstant rækkevidde, og med telefonen følger også muligheden for elektronisk at betale for sine varer i en håndevending.

En af de nyeste tiltag er Apple Pay, som netop er kommet til Danmark.

Med de helt nye betalingsmuligheder, der kommer med Apple Pay, bliver mobilen nemlig din nye pengepung. Og endda en krypteret en af slagsen, som tyve intet får ud af at stjæle, fordi adgang til indholdet kræver identifikation i form af f.eks. dit fingeraftryk eller et kamera, som scanner dit øje. Øjescanning er en af de teknologier, der så småt er ved at gøre indtog på dine digitale enheder.

Læs mere om fremtidens betalingsmetoder her

Sikkerheden i top
I dag er danske unge europamestre i at bruge mobilen som betalingsmiddel. En undersøgelse, udført af betalingsnetværket Visa, afslørede i 2017, at hele 94 pct. af unge danskere i alderen 18 – 24 år har fundet ud af, at mobilen er fremtidens betalingsmiddel*. Men der findes stadig skeptikere, når det kommer til sikkerheden ved digitale betalingsmetoder.

Men den bekymring kan fjernes fuldstændig takket være Visas tokenisering af Visa-kort, som allerede bruges i forbindelse med mobilbetalinger i 27 lande – og som flere danskere nu også kan få glæde af.

Tokenisering går i al sin enkelhed ud på, at der i mobilen bliver placeret en såkaldt token, som er en digital talrække, der repræsenterer et Visa-kort, hvor dine køb trækkes fra. Det betyder, at de personlige oplysninger, der er knyttet til dit Visa-kort og din bankkonto, ikke er tilgængelige under en transaktion og derfor heller ikke kan aflures, mens du står i en butik eller på en café og betaler.

Hvis mobilen senere bliver stjålet eller på en eller anden led bliver hacket, vil hackeren derfor heller ikke være i stand til at spore dit kort- eller kontonummer.

Tokenisering er altså et veludviklet krypteringssystem, der hemmeligholder det kortnummer der står på dit fysiske Visa-kort. Systemet udstyrer hver enhed som f.eks. din mobiltelefon, ipad osv. med hver sin token. Det betyder samtidig også at du kan spærre for betaling på mobilen og fortsætte med at betale med dit fysiske Visa-kort.

*Om Visa Digital Payments Study 2017
Visas Digital Payments Study 2017 er udført i samarbejde med Populus. Undersøgelsen blev gennemført i juni og juli 2017 i 22 europæiske lande: Østrig, Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Tyskland, Irland, Israel, Italien, Holland, Norge, Polen, Rumænien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Tjekkiet, Tyrkiet og England. Det samlede antal deltagere var 42.308 forbrugere, med 1.000 til 2.000 respondenter pr. land.

Mobilbetaling refererer til, at man personligt, online eller via en app bruger smartphones, tablets eller wearables, når man betaler for et køb.

Casestudier, sammenligninger, statistikker, undersøgelser og anbefalinger stilles til rådighed, ’som de er og forefindes’, og er derfor kun beregnet til orienteringsformål og bør ikke bruges til operationel, marketing-, juridisk, teknisk, skattemæssig, finansiel eller anden rådgivning. Visa Inc. giver ingen garanti for, at oplysningerne i denne undersøgelse er nøjagtige, ligesom de heller ikke påtager sig ansvaret for fejl, der måtte opstå ved brug af disse oplysninger. Oplysningerne heri er ikke beregnet som investerings- eller juridisk rådgivning, og læsere opfordres til at søge råd fra en kompetent fagmand, hvor sådanne råd er påkrævet.