Annonce
06/11-16 13:46; Opdateret: 16/11-16 11:04

4 gode grunde til at vælge fibernet4 gode grunde til at vælge fibernet

Du har måske hørt om fibernet, men ved du reelt, hvad det er? Og kender du fordelene ved fibernet sammenlignet med almindeligt bredbånd?

storybild

En undersøgelsen har indikeret, at når man først prøver fibernet, skifter man ikke tilbage til en anden løsning igen.

Internet er noget, der kommer ud af væggen, eller er i luften... ikke? Ikke helt. I dag har de fleste danskere internet via bredbånd, men der findes flere slags bredbånd, og fibernet er det hurtigste af dem.

En undersøgelse foretaget for Dansk Energi i 2013 viste, at 8 ud af 10 danskere ville vælge fibernet, hvis de havde muligheden. Med god grund – fordelene ved fibernet, kontra almindeligt bredbånd er mange.

Læs om flere fordele ved fiberbredbånd her

Selve netværket er bygget af lyslederkabler, som er lavet af ultratynde glasfibre, der kan håndtere uanede mængder data og transporterer dem med lysets hastighed. Sammenlignet med traditionelle kobberbaserede kabler har fiberkablerne derfor en langt større kapacitet.

Fibernet er symmetrisk, hvilket betyder, at upload- og downloadhastigheden er ens. Sådan er det ikke ved traditionelt bredbånd (ADSL), hvor det fx kan tage længere tid at uploade end at downloade grundet kablernes kobberkonstruktion.

Ikke kun er fibernet langt hurtigere end almindeligt bredbånd, der findes nogle ulemper ved det almindelige ADSL, som der ikke findes ved fibernet. Fibernet er ikke lige så støjfølsomt som ADSL-bredbånd, derfor influerer afstanden mellem forbruger og centralen ikke på hastigheden.

Fibernettet kan i dag levere op til 1000 megabit, også kaldet 1 gigabit, pr. sekund (Mbit/s), så der er rigelig kapacitet til at skrue hastigheden op, når behovet opstår. Til sammenligning trækker en typisk ADSL-forbindelse med den bedste vilje og beliggenhed lige ved siden af en central typisk 40 Mbit/s til download og 10 Mbit/s til upload.

På almindeligt bredbånd kan antallet af brugere af forbindelsen også forstyrre hastigheden. Ergo opleves nettet på nogle tidspunkter langsommere pga. meget trafik. Men fiber har ikke rigtig nogen begrænsning for, hvor mange der kan bruge den samme forbindelse samtidig grundet den massive kapacitet.

Lær mere om fordelene ved fiberbredbånd her

Og fiberkunderne bruger også deres internet. En svensk undersøgelse har vist, at kunder med fibernet bruger deres forbindelse i hjemmet 30 pct. mere end andre internetkunder.

Undersøgelsen indikerede også, at har man først prøvet fiber, vil man ikke vil tilbage til en anden løsning igen.

Den teknologiske udvikling i betragtning kan det være en fordel at vælge det lynhurtige fiberbredbånd, så man undgår at skulle skifte forbindelse og installationer, hver gang der kommer nyt på markedet.