Annonce
07/04-17 09:13; Opdateret: 09/05-17 09:13

Roder du bare, eller er det en sygdom?Roder du bare, eller er det en sygdom?

ROD. At gemme på alverdens ting er en reel lidelse for en del af befolkningen, men også danskere uden denne sygdom kan have godt af at få ryddet ud i hjemmet.

storybild

Mange mennesker er bare ganske almindelige rodehoveder, men for andre er det en reel sygdom, der hedder compulsive hoarding disorder. Disse mennesker opbevarer alle de ting, de finder eller samler på, så det i sidste ende er så forstyrrende, at de ikke kan have en almindelig hverdag. (Billede: Erwin Wodicka. Colourbox)

Vi kender nok alle sammen til, at vores hjem bliver lige lovlig rodet fra tid til anden. For en del af verdens befolkning er rodet imidlertid en fast del af hverdagen og et reelt problem.

Lider man af ekstrem samlermani, eller compulsive hoarding disorder, som det hedder på engelsk, samler man nemlig ting i så ekstrem en grad, at man ikke kan styre det.

Det vil sige, at folk med denne sygdom har tendens til at gemme et væld af ting i deres hjem, uanset om de har en funktion, værdi eller sentimental tilknytning til dem. Resultatet er et hjem, der er fyldt med rod, og det kan medføre både sociale og helbredsmæssige problemer i det lange løb.

Hvis du ikke har samlermani, men bare har brug for mere plads, så læs mere her

Over de seneste år er der kommet mere fokus på lidelsen, end der har været hidtil, da den blandt andet er blevet beskrevet i flere tv-programmer, og generelt bliver forskellen mellem en rodet livsstil og decideret ekstrem samlermani defineret ved, om situationen påvirker personens evne til at fungerer normalt.

Men selv om man ikke lider af sygdommen og ’bare’ har et relativt rodet eller overfyldt hjem, kan det godt ske, at man ville have godt af at få lidt ekstra plads i sin bolig.

Flere undersøgelser har nemlig peget på, at man alt andet lige får mere mentalt overskud, hvis man bor i ryddelige omgivelser. Med andre ord kan det uanset hvad være fornuftigt at få ryddet ud i sine ting derhjemme.

For folk med ekstrem samlermani starter denne øvelse med at lære, hvordan man vurderer, om noget er værd at beholde eller ej. Men for almindelige rodehoveder drejer det sig ofte også om at finde ud af, hvor man kan gøre af de ting og sager, man ikke bruger så ofte.

Hvis man ikke har et oplagt sted at opmagasinere, kan det sagtens give mening at finde et firma, der netop specialiserer sig i opbevaring som for eksempel Pelican Self Storage. Her kan man for en fast lav pris leje et opbevaringsrum, man kan have sine ting i og får fri adgang til. Opbevaringen er desuden fleksibel, så man kan forlænge sin opbevaring, så meget man har brug for.

Læs mere om Pelican Self Storage herFlere annoncer