Annonce
01/03-18 10:19; Opdateret: 02/03-18 09:05

Her er maden, som angriber dine tænderHer er maden, som angriber dine tænder

Almindelig sund mad og drikke kan være hårdt ved dine tænder. Allerværst er favoritter som jordbær, æbler, grønne vindruer og grapefrugt. »Syren i vores fødevarer løsner emaljen,« fortæller tandlægen Marie Lindgren.

storybild

Frugt og grønt er godt for helbreddet, men kan give problemer for dine tænder. Se her hvorfor. Foto: Scanpix

Mad og drikke, som vi nyder hver dag, indeholder mange naturlige syrer, som kan skade dine tænder. Den syreholdige mad finder du overalt, men den indgår ofte i sund kost. Hvis du regelmæssigt indtager mad og drikkelse som indeholder syre, udsætter du dine tænder for syreangreb. Jordbær, frugtjuice, tomat, grapefrugt, grøntsagssuppe og frugtte – sunde sager som mange af os spiser og drikker – er nogle af de store syndere. Men det er ikke bare sunde fødevarer, der er årsag til syreangreb. Hvis du ofte drikker vin, er der større chance for, at du bliver ramt. Sodavand og dressing med balsamico-vineddike indeholder også meget syre.

Læs mere om, hvordan du kan beskytte dine tænder her

Kan ende med rodbehandling – eller fjernelse af tand
De skjulte syrer blødgør emaljens hårde overflade. Dette kan lede til ætsninger og syreangreb, også kendt som tanderosion, som netop medfører at emaljen forsvinder.

Hvis ikke man træffer nogle foranstaltninger, kan det blive nødvendigt med tandlægebehandling for at genoprette og beskytte de ramte tænder. I ekstreme tilfælde kan skaden på tanden være så stor, at man må hive tanden ud.

»På kort sigt giver det isninger og følsomme tænder, og på lang sigt kan det kræve omfattende tandbehandlinger for at genskabe emaljen. Ved svært skadede tænder kan en rodbehandling blive nødvendig,« fortæller Marie Lindgren.

Det kan være svært at opdage tidlige tegn på tanderosion, da det i begyndelsen hverken kan ses eller mærkes. Der findes dog nogle symptomer du skal være opmærksom på.

»Du kender, at det isner, når tænderne er følsomme. Bare man tænker på at bide i en køleskabskold tomat, så gør det ondt i tænderne. De taber glansen, og mange oplever at tænderne bliver matte og gule. Man kan endda se en slidt overflade på tænderne; der hvor emaljen er blevet tynd.«

Op mod 43 procent af alle voksne rammes af tanderosion, og problemet stiger. Årsagen er blandt andet, at flere og flere beholder sine naturlige tænder længere, og at syreholdig mad er blevet mere og mere populært i den moderne kost. Større portioner og flere mellemmåltider bidrager også til, at tanderosion forekommer oftere.

For intens børstning og for mange sure indtag er desværre et voksende problem. Vi forsøger at informere vores patienter om årsagen og give dem løsninger på problemet. Ofte er patienterne ikke bevidste om syreangreb.

Hvad er den største forbryder, hvis du skulle sige det?
»Måske det ”stressede” nutidsmenneske som småspiser hele tiden og har for travlt med tandbørstningen.«

Undgå børstning efter du har spist
Forbyggende beskyttelse er den bedste foranstaltning mod tanderosion, da problemet ikke kan genoprettes, når det først er indtruffet.

»Undgå at indtage alt for syrlig mad og drikke for ofte. Begræns dit indtag, så mundvandet når at komme sig og få en normal pH-værdi igen. Børst ikke tænderne direkte efter et syrligt indtag! Da er emaljen løsnet og let at børste væk – og så opstår isningerne på den blottede tandoverflade. Vent mindst en time med at børste tænder efter, at du har spist eller drukket noget surt.«

Et andet tip er at anvende sugerør, når du drikker syreholdige drikke. Skyld ikke munden med drikkevaren, og hold det ikke i munden i længere tid.

Ved at anvende Sensodynes Pro-Emalje-tandpasta ved tidlige tegn på tanderosion, er du med til at styrke tandemaljen og gøre dine tænder mere modstandsdygtige mod yderligere syreangreb. Børst dine tænder med denne tandpasta to gange om dagen for at hærde den blødgjorte emalje.

Sensodyne er den tandpasta som de fleste tandlæger anbefaler for både for følsomme tænder og tanderosion. Hvis dine tænder rammes af tanderosion, anbefales det at snakke din tandlæge om forskellige behandlingsalternativer. At skifte til en ny tandpasta som Sensodyne Pro-Emalje kan gøre forskel, både for hvilke fødevarer du kan indtage, men også for din generelle mundhygiejne.