Annonce
24/10-16 00:00; Opdateret: 01/11-16 10:58

Sådan fik hun 86.000 kr. tilbageSådan fik hun 86.000 kr. tilbage

Løntjek: Voksenlærlingen Ditte Schade Bjerregaard fortryder ikke, at hun meldte sig ind i en fagforening med ok-mærket.

storybild

Ditte Schade Bjerregaard (Billede: Thomas SjØrup)

Ditte Schade Bjerregaard har mere end 86.000 gode grunde til at være medlem af en af de fagforeninger, der kendes på det grønne OK-mærke.

Det er i hvert fald sådan, den 34-årige voksenlærling fra Skaarup ser på det, efter at 3F Sydfyn tjekkede hendes lønseddel og fandt ud af, at hun havde cirka 86.500 kroner til gode.

Se, hvordan du skal tjekke din egen lønseddel her

"Jeg var helt sikker på, at jeg fik den rigtige løn, så det var selvfølgelig en behagelig overraskelse, da 3F kiggede nærmere på mine tal og fandt fejlen," siger Ditte Schade Bjerregaard, der netop har fået bevis på, at hun nu er udlært lager- og logistikoperatør.

Hun har tidligere taget en kontoruddannelse – og var dengang medlem af HK. Men da hun med kort mellemrum fødte to børn og tog barselsorlov, meldte hun sig ind i en af de gule fagforeninger.

"Det gjorde jeg udelukkende fordi, det var billigere," siger Ditte Schade Bjerregaard og fortsætter:

"Da jeg vendte tilbage til arbejdsmarkedet og kom i voksenlære, var det min hensigt at skifte til en rigtig fagforening igen. Min nye tillidsmand sagde da også, at det nok ville være nemmere at hjælpe mig, hvis jeg meldte mig ind i 3F."

"Og da jeg havde haft et møde med den faglige konsulent fra 3F her i Svendborg, var jeg slet ikke i tvivl. Man skal selvfølgelig støtte den fagforening, der kæmper for overenskomster og så videre."

Alle var i god tro
På det tidspunkt havde hverken hun eller den faglige konsulent Morten Silo-Bøjstrup den fjerneste mistanke om, at der var fejl i hendes løn. Hendes arbejdsgiver – en velrenommeret arbejdsplads, der er medlem af Dansk Industri – plejer at have styr på tingene.

Få gode råd til at tjekke din egen lønseddel for fejl her

Men denne gang var der sket en smutter. Det opdagede Morten Silo-Bøjstrup, da han nogle måneder senere blev opmærksom på, at virksomheden tilsyneladende havde misforstået erhvervsuddannelsesloven. Det betød, at Ditte Schade Bjerregaard havde næsten 79.000 kroner til gode i løn, og derudover også skulle have efterbetalt pension og to procent til fritvalgskontoen.

- Firmaet var absolut i god tro, siger Morten Silo-Bøjstrup.
Hans opdagelse betød ikke alene, at Ditte Schade Bjerregaard havde penge til gode. Hendes løn blev også justeret og hævet til det korrekte niveau, og i resten af tiden læretiden fik hun 30 kroner mere i timen.

"Men sådan er det jo. Når vi tjekker en lønseddel, regner vi ikke bare baglæns. Vi hjælper selvfølgelig også med at sikre, at den ikke gentager sig," siger Morten Silo-Bøjstrup.

Der er forskel
I Skaarup har Ditte Schade Bjerregaard bestemt ikke fortrudt, at hun meldte sig ind i 3F, en fagforening med ok-mærket.

"Der er en grund til, at én rigtig fagforening er lidt dyrere end de gule. Jeg er sikker på, de aldrig havde opdaget fejlen. De havde jo min kontrakt til gennemsyn, før jeg startede som voksenlærling, og man må bare sige, at der er forskel på at handle i et lavprisvarehus uden kyndigt personale og så i et rigtigt supermarked," siger den nyuddannede lager- og logistikoperatør, siger hun og tilføjer:

"Det har min mand, Jesper, også fundet ud af. Han har også sagt farvel til de gule og er nu blevet arbejdsmiljørepræsentant for sine kolleger."