Annonce
20/10-16 20:05; Opdateret: 07/11-16 10:33

Havde utrolige 250.000 kr. til gode hos arbejdsgiverHavde utrolige 250.000 kr. til gode hos arbejdsgiver

Løntjek: Den 24-årige chauffør, Jan Kudahl Markussen, gik til fagforeningen og fandt ud af, at han havde en kvart million kroner til gode hos sin arbejdsgiver.

storybild

Jan Kudahl Markussen, 24 år og fra Gedsted i Vesthimmerland (Billede: Thomas SjØrup)

Pas på med lokumsaftaler.

Sådan lyder det gode råd fra den 24-årige Jan Kudahl Markussen fra Gedsted i det vestlige Himmerland og hans fagforening 3F.

I tre år var Jan Kudahl Markussen chauffør i et vognmandsfirma, hvor alt tilsyneladende kørte efter bogen. Ja, måske endda endnu bedre. For de 11 chauffører fik en lidt højere timeløn, end de havde krav på ifølge overenskomsten.

Men det var en fast timeløn, som dækkede alle døgnets timer og altså ikke tog højde for eksempelvis aftentillæg.

Få gode råd til at tjekke din lønseddel her

Og da Jan Kudahl Markussen for et lille år siden trillede forbi sin fagforening, 3F Midtfjord i Løgstør, for at få tjekket sine lønsedler, viste det sig, at han havde 250.000 kroner til gode i løn, feriepenge og pension.

"Vi troede vel alle, at aftalen med firmaet var i orden. Og jeg gik kun til 3F, fordi chefen blev lidt sur, da vi bad om en lønforhøjelse på fem kroner i timen. Han sagde, at vi bare kunne forsvinde, hvis vi ikke var tilfredse. Da vi ikke havde nogen tillidsrepræsentant – det var der ingen af os, der havde mod på – tænkte jeg, at jeg hellere måtte vende sagen med fagforeningen," siger Jan Kudahl Markussen.

De var stillet ringere
Det var en klog beslutning, for faglig sekretær, Morten Arlofelt Andersen, opdagede hurtigt, at der var noget, der absolut ikke stemte. I gennemsnit manglede der 7.000 kroner om måneden på den unge chaufførs lønseddel.

"Uanset hvordan sådan en ”lokumsaftale” er skruet sammen, må den ikke stille medarbejderne dårligere end overenskomsten. Og det gjorde den i dette tilfælde," fortæller Morten Arlofelt Andersen, som kontaktede vognmanden og sørgede for en god løsning.

Cirka to måneder senere havde Jan Kudahl Markussen fået sine penge – og bortset fra, at der er tale om et stort beløb, er hans sag ikke usædvanlig. I Løgstør oplever den faglige sekretær ofte fejl i medlemmernes lønsedler.

"Jeg ser det i cirka fem ud af ti tilfælde, og jeg kan kun opfordre dem til at få tjekket deres lønseddel hos os," siger Morten Arlofelt Andersen.

Få selv gode råd til at tjekke din lønseddel her

Nyt køkken og nye vinduer
Jan Kudahl Markussen har kun lovord tilovers for fagforeningens arbejde – og har i øvrigt på fornemmelsen, at der ikke sker fejl hos hans nye arbejdsgiver. Den 24-årige himmerlænding fulgte nemlig vognmandens opfordring og skiftede til et helt andet arbejde.

"I mit gamle firma var det kun halvdelen af os, der var medlem af en fagforening. Jeg håber, alle har meldt sig ind nu – og har valgt en tillidsmand," siger Jan Kudahl Markussen – som i øvrigt har brugt sit lønefterslæb fornuftigt:

"Jeg har et lille hus på landet, som jeg har renoveret og udstyret med nyt køkken og nye vinduer, så nu behøver jeg ikke tænke på det i de næste mange år."