Annonce
29/10-17 14:51; Opdateret: 04/12-17 15:26

Overlæge: Næsten alle danskere har denne virus uden at vide detOverlæge: Næsten alle danskere har denne virus uden at vide det

De fleste af os bliver smittet med herpesvirus, når vi er børn eller teenagere. Heldigvis kan man selv gøre en forebyggende indsats, så herpesvirus ikke går i udbrud som forkølelsessår. Overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Jacob P. Thyssen, giver her en række anvisninger.

storybild

Foto: Scanpix

Af journalist Alba Gry Nybo

Størstedelen af befolkningen både i Danmark og resten af verden har båret herpesvirus i kroppen, siden de var helt små. ”Der er praktisk taget ikke noget, man kan gøre for at undgå at blive smittet med herpesvirus,” siger Jacob P Thyssen, Overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.

Næsten alle børn bliver smittet via spyt, fordi de sutter på legetøj og deler det med deres kammerater. Teenagere og unge voksne er også en udsat gruppe, fordi de formentlig kysser mere end ældre. Herpesvirus søger derefter ind for at leve i nerverne og kan vandre tilbage ud i huden og blive til et forkølelsessår, hvis immunsystemet svækkes, eller huden udsættes for stress, for eksempel fra sollys.”

Få gode råd mod forkølelsessår her

Man kan selv reducere udbrud af forkølelsessår
Men hvad kan man så gøre, når den prikkende og brændende fornemmelse i huden melder sig? Den fornemmelse, der giver et klart hint om, at et udbrud af forkølelsessår er på vej. ”Det er vigtigt at undgå tæt hudkontakt med andre, når et forkølelsessår er undervejs for ikke at smitte dem,” siger Jacob P. Thyssen.

”Derudover skal man være opmærksom på ikke at sprede virus til øvrige hudområder på sig selv. Det vil med andre ord sige, at man skal lade være med at pille i et forkølelsessår.” Det er også væsentligt, at man handler, så snart man fornemmer, at et forkølelsessår er på vej. ”Jo hurtigere man kommer i gang med medicinsk behandling af et forkølelsessår, jo bedre. Man skal helst sætte ind med behandling tidligt i fasen, hvor der ikke er hudforandringer, men kun brændende og stikkende fornemmelse i huden,” siger Jacob P. Thyssen.

Behandling af forkølelsessår
Medicinsk behandling af et forkølelsessår afhænger af sværhedsgraden af forkølelsessåret. ”Man kan anvende antivirus medicin i form af creme eller tabletter og i nogle tilfælde en mild hormoncreme. Hvis man ofte får forkølelsessår af betydelig sværhedsgrad, kan man med fordel behandle med forebyggende medicin,” siger Jacob P. Thyssen.

På spørgsmålet om, hvorvidt nogle befolkningsgrupper skal være særligt forsigtige i forhold til medicinsk behandling af forkølelsessår, for eksempel gravide, svarer Jacob P. Thyssen: ”Det er vigtigt, at gravide ikke har frembrud af forkølelsessår nær fødselstidspunktet på kønsdelene, for hvis det spreder sig til et nyfødt barn, kan det forårsage alvorlig sygdom.”

Selv om de færreste af os ikke kan undgå at blive smittet med herpesvirus i løbet af barndommen og ungdomsårene, kan man heldigvis selv gøre en forbyggende indsats i forhold til udbrud af forkølelsessår. Fornemmer man alligevel den karakteristiske brændende fornemmelse i huden omkring læberne, så er det om at handle hurtigt og indlede medicinsk behandling med det samme, så forkølelsessåret bliver taget allerede i det prikkende opløb.

Disclaimer: Kilden i denne artikel har ingen tilknytning til Zovirax og modtager ikke honorar for at medvirke.


Sponseret af GSK CONSUMER HEALTHCARE A/S


Få hjælp mod forkølelsessår på zovir.dk


Flere annoncer